Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Seriál Lovci duchů končí. Důvodem může být nezájem diváků nebo neochota herců

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Populární seriál Lovci duchů (Supernatural) po patnácti sériích odchází do televizního důchodu. Důvodem je nejspíš buď neochota herců pokračovat nebo absence nosných příběhových zápletek. Jde o konec celé značky, protože snahy o vedlejší seriály (spin-offy) vždy selhaly.

Jensen Ackles a Jared Padalecki jako bratři Winchesterové. Seriál Lovci duchů. Tvůrce: Eric Kripke. foto: CW

Sourozenci Dean (Jensen Ackles) a Sam (Jared Padalecki) Winchesterovi loví démony a jiné nadpřirozené bytosti již patnáct let. Tvůrci snad ani nepředpokládali, že by seriál měl kdy takový úspěch a proto základní zápletka (pomsta za zavražděnou matku) skončila s koncem druhé série. Vysoká sledovanost, kterou mohl Lovcům duchů kdejaký žánrový seriál závidět, ale přiměla jejich tvůrce Erica Kripkeho (Čarodějovy hodiny, Boogeyman) v psaní příběhů pokračovat.

To, že televize CW oznámila kompletní zrušení, přišlo znenandání. Žádný oficiální důvod televize neuvedla, ale v zásadě může jít o tři důvody. Jedním z možných je klesající sledovanost, která sice padala postupně, ale čtrnáctá série (2018) měla oproti té první z roku (2005) sledovanost sotva poloviční.

Možným důvodem je také to, že už zkrátka není co vymýšlet. Winchesterovi prošli nebem, peklem i očistcem. Bojovali se vším možným i nemožným. Několikrát zemřeli a byli znovu oživeni. Už není kam dál hrdiny poslat.

Definitivní konec

Posledním (a podle fanoušků nejpravděpodobnějším) možným důvodem je to, že herci již nechtějí pokračovat, třeba i kvůli výše zmíněné klesající sledovanosti. „Budeme pokračovat tak dlouho, dokud se hercům bude chtít,“ řekl v roce 2016 výkonný ředitel televize CW Mark Pedowitz.

Je tedy pravděpodobné, že Lovci duchů skončí nadobro. Tvůrci se pokusili prosadit dva vedlejší seriály, takzvané spin-offy, v letech 2014 a 2017, ale ani jeden nakonec nevznikl.