Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Seriál Luther není podle šéfky diverzity BBC správně ,černý’. Idris Elba v něm nejí karibská jídla

Kultura

  16:30
LOS ANGELES - Miranda Waylandová, šéfka televize BBC pro diverzitu, způsobila pozdvižení na sociálních sítích. V rámci diskuze pořádané magazínem Entertainment Tonight prohlásila, že seriál Luther o černém detektivovi stejného jména (Idris Elba) není autenticky černošský.

Seriál Luther. foto: BBC

Seriál Luther.
Seriál Luther.

„Když měl Luther premiéru, všichni zbožňovali fakt, že tohohle silného černého hrdinu hraje Idris Elba. Všichni jsme ho milovali. Kdo ho také nemiloval, že? Ale když seriál došel do druhé série, začalo nám všem vrtat v hlavě, proč nemá žádné černé kamarády nebo nejí karibské jídlo. Zkrátka to celé vůbec nepůsobí opravdově,“ prohlásila. 

„Je skvělé, že tyhle významné seriály mají důležité postavy jiných etnických menšin, ale vše okolo nich by tento fakt mělo také odrážet. Jen tak můžeme dosáhnout toho, aby samotné vyprávění příběhu bylo autentické,“ dodala. 

Mnoho fanoušků seriálu výroky Waylandové nevybíravě okomentovalo na sociálních sítích. Někteří si z toho zase dělají srandu. „Policie je Lutherovi neustále v patách. Řekněte mi, jak tohle není autenticky černošské,“ zavtípkovala Femi Oluwoleová, komentátorka deníku The Independent. 

Seriál Luther se zatím dočkal pěti sérií o celkovém počtu dvaceti dílů. Herec Idris Elba v únoru oznámil, že je v plánu i filmové zpracování.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...