Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Seriáloví Pratchett s Gaimanem. V Dobrých znameních si zahraje i Benedict Cumberbatch

Kultura

  18:00
ZEMĚ - Démon s Andělem se dohodnou, že společně zabrání příchodu antikrista. Kultovní komediální román Dobrá znamení (Good Omens) napsali společnými silami Neil Gaiman a Terry Pratchett. Jeho seriálová podoba láká na netradiční vizuál a velmi zajímavé herecké obsazení. Seriál se dočká premiéry 31. května.

Anděl a démon, nesourodá dvojka. Seriál Dobrá znamení (2019) Režie: Douglas Mackinnon). foto: Amazon/BBC

Démoni a andělé se nikdy příliš nemuseli. Když je ale v sázce osud světa, musí se démon Crowley (David Tennant) spolčit s andělem Aziraphalem (Michael Sheen). Spolu zjišťují, že antikrist sice na zemi už opravdu je, ale v porodnici to někdo popletl. Syn satanův tak vyrůstá v malé anglické vesničce a nic nenasvědčuje tomu, že by právě on měl usilovat o totální zničení.

Připijeme si na konec všech dnů. Seriál Dobrá znamení (2019) Režie: Douglas...
Něco se chystá. Seriál Dobrá znamení (2019) Režie: Douglas Mackinnon).

Možná zajímavější je ale zbytek hereckého obsazení. Všemocného Boha si zahraje dvojnásobně oscarová herečka Frances McDormandová. Zlaté sošky získala za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmech Fargo (1996) a Tři billboardy kousek za Ebbingem (2018). Jejím protipólem, pekelným Satanem, se stane populární britský herec Benedict Cumberbatch. Ten je v poslední době znám jako Sherlock nebo Doctor Strange z filmů studia Marvel.

„Je těžké přesně říct, co jsou dobrá znamení za žánr, protože Terry a Neil vytvořili unikátní svět. To samé platí i o scénáři seriálu, pro který Neil adaptoval knihu do co možná nejvěrnější podoby. Myslím, že jsem nikdy neviděl něco podobného. To určitě ani mnoho televizních diváků,“ popsal vyznění seriálu deníku The Herald herec David Tennant.

O scénář se postaral sám spisovatel Neil Gaiman, spoluautor knižní předlohy. Je zároveň i jeho tvůrcem (showrunnerem). Do režisérského křesla pak usedl Douglas Mackinnon (Létající skot, seriál Soumrak templářů).

18.července 2018 v 21:58, příspěvek archivován: 15.února 2019 v 11:50

No Bentleys were harmed in the making of this series. #GoodOmens : @NeilHimself https://t.co/LOs7WHuuMt

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...