Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Seriáloví Watchmeni bodují. Na internetu se objevily neznámé záběry ze zrušené filmové adaptace z roku 2003

Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof. foto: HBO

LOS ANGELES/PRAHA - Díky popularitě seriálu Watchmen - Strážci z produkce HBO na internet unikly nikdy nezveřejněné záběry z chystané filmové adaptace z roku 2003. Ta ale nikdy realizována nebyla, stejně jako chystaná adaptace z konce osmdesátých let. V té měl údajně hrát i Arnold Schwarzenegger.
  18:00

Komiks

Komiksovou minisérii o dvanácti sešitech vytvořili mezi roky 1986 až 1987 pro komiksové nakladatelství DC scenárista Alan Moore a kreslíř Dave Gibbons. Dílo získalo prestižní Eisnerovu cenu. V letech 2012 a 2017 vyšla pokračování, ale na těch se ani jeden z autorů již nepodílel.

Nápad na adaptaci jednoho z nejzásadnějších světových děl komiksu vznikl údajně jen chvíli poté, co se Strážci poprvé objevili na pultech obchodů. Studio 20th Century Fox chtělo pro scénář samotného Alana Moorea, ten ale odmítl. Najalo proto scenáristu Sama Hamma (Batman, Volání vlků) a režiséra Terryho Gilliama (Král rybář, 12 opic). Spekulovalo se dokonce o Arnoldu Schwarzeneggerovi v jedné z hlavních rolí

Snímek se nakonec dostal do slepé uličky. Práce se znovu rozběhly až v roce 2003. Tehdy studio jako autora scénáře i režiséra najalo Davida Haytera. Ten v té době slavil úspěch s prvními dvěma filmy z komiksové ságy X-Men, k nimž napsal scénář. 

Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof.
Seriál Strážci (2019). Tvůrce: Damon Lindelof.

Rorschach a Nite Owl ve zveřejněné scéně probírají smrt Komedianta, dalšího z hrdinů. Rorschacha ztvárnil herec Ray Stevenson (Kat: Válečná zóna), jeho parťáka Iain Glen. Toho fanoušci znají jako Joraha Mormonta ze seriálu Hra o trůny

Není známo, jak měl snímek vypadat, ale Hayter údajně scénář Alana Moorea zcela přepracoval. Jeho Dr. Manhattan měl schopnost střílet z prstů proudy jisker a město New York měla zničit vesmírná radiace (v komiksu to byla obrovská vesmírná oliheň).

Hayter je uveden také jako spoluscenárista filmové adaptace Strážců z roku 2009. Ta byla jistě alespoň do určité míry variací na zrušenou verzi z roku 2003, ale přesné podobnosti se již pravděpodobně nikdy nedovíme. Videoherní fanoušci mohou Haytera znát také jako hlas jedné z největších herních ikon - Solid Snakea ze série Metal Gear

Kdo hlídá Strážce?

Watchmen - Strážci

Komiks Strážci je zasazen do alternativní Ameriky během studené války. Superhrdinové zde existují, ale jsou postaveni mimo zákon a velká část z nich živoří v tajnosti a chudobě. Nezvykle temný a brutální (na poměry ostatních komiksových scenáristů) Mooreho komiks na svých stránkách rozvíjel myšlenky lidského údělu, zašlé slávy nebo pomsty.

Adaptace z konce osmdesátých let a roku 2003 nevyšly.  V roce 2009 se konečně „prokletí“ zlomilo. Strážce natočil režisér Zack Snyder (Liga spravedlnosti, Úsvit mrtvých). Snímek byl přijat kladně, ale v současné záplavě komiksových filmů je spíše zapomenut. Tím spíše, že i přes kladné recenze se jednalo o komerční propadák. Mimochodem, na Strážcích dělal vědeckého konzultanta známý „fyzik-superhrdina“ James Kakalios (rozhovor ZDE).

Nejnovější seriál HBO okolo znovu Strážců rozpoutal diváckou horečku. Stojí za ním jako tvůrce (showrunner) Damon Lindelof. Ten je podepsaný pod seriálovými hity Ztraceni nebo Pozůstalí. Jako scenárista se podílel i na filmech Prometheus (2012), Star Trek: Do temnoty (2013) nebo Světová válka Z (2013).