Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šestistrunný smutek. Československá kytara ‚Brouka‘ George Harrisona se v aukci neprodala

Kultura

  13:00
LONDÝN - Londýnské aukční síni Bonhams se dnes nepodařilo prodat kytaru, která patřila členovi legendární kapely Beatles Georgi Harrisonovi. Informovala o tom německá agentura DPA. Organizátor aukce za hudební nástroj určil minimální cenu 200 tisíc liber (necelých 6 milionů korun), nejvyšší nabídka byla ale o 10 tisíc liber méně.

Československá kytara Futurama George Harrisona. foto: BONHAMS

Elektrická kytara Futurama od společnosti Dřevokov byla vyrobena v Československu. Slavný „Brouk“ si nástroj zakoupil v roce 1959 v Liverpoolu a hrál na ní i během přelomového angažmá kapely v Hamburku v roce 1960. Aukční dům za kytaru očekával až 300 tisíc liber (8,6 milionu korun). Společně s kytarou by případný nový majitel získal dvě čísla časopisu Beat Instrumental, ve kterém mohli čtenáři Harrisonovu kytaru v roce 1964 vyhrát v soutěži. Výherce nakonec upřednostnil peněžitou odměnu, nástroj proto až do aukce patřil příbuznému vydavatele.

Paul McCartney (vlevo) a John Lennon během koncertu na střeše. Vzadu stojí...
Paul McCartney (vlevo) a John Lennon během koncertu na střeše. Zcela vpravo...

Jiná kytara, na kterou Harrison hrál při nahrávání hitu I Want To Hold Your Hand, se v roce 2014 prodala v New Yorku v přepočtu za 13,2 milionu korun.

Kytara od Dřevokovu se v Československu prodávala pod jménem Resonet Grazioso, jako Futurama byla vyvážena do zahraničí. Kromě Harrisona na ní hrál i kytarista rockové skupiny Led Zeppelin Jimmy Page nebo britský písničkář Eric Clapton. V rozhovoru pro Beat Instrumental Harrison uvedl, že „je to skvělá kytara“ s úžasným zvukem, ačkoliv se mu na ní kvůli vysokému dohmatu obtížně hrálo.

George Harrison začal hrát na kytaru ve 13 letech. V roce 1958 se ještě jako nezletilý přidal ke skupině The Quarrymen, na jejímž základě vznikla o pár let později skupina Beatles, pro kterou napsal například While My Guitar Gently Weeps nebo Here Comes The Sun. Po rozpadu skupiny ho čekala úspěšná sólová kariéra, během které vznikly hity jako My Sweet Lord nebo Got My Mind Set On You.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...