Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šestý díl filmové série o básnících se v kinech objeví 14. dubna

Kultura

  6:00
PRAHA - Po dvanácti letech se v kinech od 14. dubna objeví další, už šestý díl série režiséra Dušana Kleina a scenáristy Ladislava Pecháčka o básnících. Tentokrát pod názvem Jak básníci čekají na zázrak aneb Jak už básníci opravdu dospívají...

Zleva herečka Markéta Hrubešová, režisér Dušan Klein a herci Denisa Nesvačilová, Pavel Kříž, Linda Rybová a David Matásek foto: ČTK

Štěpán, Kendy a Karas jsou stále kamarády. Jejich smysl pro humor i schopnost sebeironie, možná už s lehkým nádechem skepse, jim pomáhá vyrovnat se s neuspořádanými životy. Kendy má plné zuby reklam a jde za svým snem natočit celovečerní film. Karase zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán je zástupcem primáře v nemocnici, kde válčí s neústupnou ředitelkou. Tou je jeho stará známá Vendulka „utěšitelka“. Největší starostí je pro něj třináctiletý syn, kterého vychovává sám. Jeho kamarádi se rozhodnou, že pro něj najdou tu pravou. Nejsou ale sami, kdo tenhle nápad dostal.

Herečka Linda Rybová

Komedie, která se natáčela v Praze, Kladně, Litoměřicích a Mělníku, opět přináší režijní poetiku Dušana Kleina, písničky Jaroslava Uhlíře, kterého doplnil Ondřej Brzobohatý, i kreslené pasáže Adolfa Borna. Herci se vrátí v téměř celé sestavě: Pavel Kříž, David Matásek, Josef Somr, Eva Jeníčková, Pavel Zedníček, Lukáš Vaculík. Objeví se i nové tváře, například Linda Rybová, Nela Boudová, Eva Holubová, Jiří Lábus, Josef Abrhám a Filip Antonio coby Štěpánek junior. Dvouhodinový snímek vznikl v produkci Bia Illusion.

První díl série nazvaný Jak svět přichází o básníky přišel do kin v roce 1982. Na něj navázaly snímky Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993) a konečně Jak básníci neztrácejí naději (2003). Celkem je v kinech zhlédlo téměř šest milionů diváků, jejich sledovanost při nesčetných reprízách v televizi se dá počítat na desítky milionů.

Šestasedmdesátiletý Klein doufá, že se mu podaří natočit ještě dva scénáře, které má připravené. V celovečerní tvorbě debutoval v roce 1964 kriminálním psychologickým dramatem Místenka bez návratu. Popularitu i uznání si získal také snímkem o osudech pacientů protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí (1988) či filmy Vážení přátelé, ano (1989), Andělské oči (1994) nebo Konto separato (1996).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!