Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Sex, nevhodné celebrity i doba před komunismem. Čína cenzuruje filmy i seriály

Přátelé. Dojemné setkání po letech. foto: HBO

PRAHA - Médii v uplynulých dnech proběhla zpráva, že Čína osekala vzpomínkový díl Přátelé: zase spolu od televize HBO. Cenzura kultury má v zemi dlouhou tradici. V posledních letech ale producenti vycházejí Číně preventivně vstříc, protože nechtějí přijít o odbyt na druhém největším filmovém trhu světa.
  5:00

Čínská verze nových Přátel se musela obejít bez tří hostů. Zpěvačka Lady Gaga se v roce 2016 setkala s Dalajlámou, tibetským duchovním vůdcem. Zpěvák Justin Bieber navštívil v roce 2014 japonský hřbitov, kde jsou pochováni i tací, kteří jsou v Číně považováni za zločince. Korejská hudební skupina zase vyjádřila díky veteránům bojujícím podle Číny na špatné straně konfliktu během korejské války. 

Herec David Schwimmer.
Legendární Přátelé se znovu sešli ve speciální epizodě.

Ti všichni mají přístup do země zakázaný. Navíc museli být odstraněni i ze vzpomínkového dílu Přátelé: Zase spolu, ve kterém šestice z populárního sitcomu vzpomíná na jeho natáčení. Rozhodně ale nejde v zemi o první případ cenzury. 

Systematické ničení

V červenci minulého roku se do médií dostala zpráva o oběžníku od čínské vlády, který přikazuje cenzorům proškrtat seriály obsahující alespoň jedno z přibližně dvaceti pro režim citlivých témat. Mezi nimi byla homosexualita, explicitní erotika nebo třeba jen oslava Číny v době, kdy ještě nebyla u moci komunistická strana. Faktem je, že nejde o nic nového. 

V roce 1966 rozpoutal Mao Ce-Tung takzvanou Velkou kulturní revoluci. Ta měla za cíl změnit a zmodernizovat čínskou společnost, nicméně dělo se tak drastickým způsobem, který měl vliv i na samotnou kulturu. Vše, co bylo západní, bylo označeno za reakcionářské a systematicky ničeno. 

Moderní čínská cenzura je podloudnější. Vláda se ohání hanobením čínského lidu, omezováním cizího kulturního vlivu nebo jinými argumenty. Týká se to všech produktů zahraniční a v menší míře i domácí kultury. Často jde o poměrně nenápadné věci.

Například v roce 2017 právě pod záminkou omezení cizího kulturního vlivu čínská vláda zredukovala počet vycházejících dětských knih zahraničních autorů. Z několika tisícovek se staly pouhé stovky ročně. Rok 2019 se zase nesl ve znamení zákazu tvorby historických dramat, jež neoslovovala vládnoucí Komunistickou stranu Číny, která ten rok slavila 70 let od svého založení. 

Vyjdeme vám vstříc

Nejviditelnější je cenzura u filmů a televizních seriálů. Čína je hned po USA druhým největším filmovým trhem. Obsáhlá studie neziskové organizace PEN America přišla se zjištěním, že hollywoodští producenti vycházejí Číně vstříc a své filmy častokrát upravují ještě před tím, než je do země vůbec pošlou. Jde prakticky o všechny druhy obsahu - jednotlivé scény, dialogy, záběry kamerou či jen jednoduché vtipy „bokem“.

Studie zmiňuje dva konkrétní případy, kdy hollywoodští producenti preventivně a automaticky ustoupili Číně, aby nevyvolávali konflikty. Tím první případem je marvelovka Doktor Strange (2016), ze které byly v čínské verzi vystříhány všechny scény s tibetskou mniškou (Tilda Swintonová), neboť země neuznává autonomii Tibetu a považuje ho za své území.

Druhý případ, který studie zmiňuje, je z roku 2019. I v médiích bylo hojně probíráno, že z ukázek na chystaný snímek Top Gun: Maverick zmizela z hrdinovy (Tom Cruise) bundy tchaj-wanská vlajka. Čína považuje Tchaj-wan za své území.

Pro hollywoodské producenty a studia je velmi výhodné být s čínskou vládou za dobře. V zemi, kde jsou všechny aspekty kulturního života státem ovládané, to znamená lepší data premiér a lepší možnosti film propagovat ve státem ovládaných médiích.

Podle studie Hollywood svými ústupky dává špatný příklad. Tím spíš, že filmaři a herci využívají filmy, galavečery udílení filmových cen a hlavně sociální sítě jako platformy pro neustálé komentáře o domácí politice. O Číně přitom všichni mlčí.

Další příklady čínské cenzury z posledních let

Země nomádů (2021) - Čína o vítězi letošních Oscarů mlží, protože jeho režisérka Chloé Zhaová je původem Číňanka. Žije přitom v Americe a čínskou vládu opakovaně kritizovala. Film v zemi nepůjde ani do kin. 

Monster Hunter (2020) - čínským cenzorům vadila slovní hříčka, která podle nich Číňany zesměšňovala. Film s Milou Jovovichovou v hlavní roli zmizel z čínských kin. 

Bohemian Rhapsody (2019) - z filmového megahitu o skupině Queen čínští cenzoři vystříhali všechny scény s užíváním drog. Vadili jim též homosexuální polibky Freddieho Mercuryho (Rami Malek). 

Kryštůfek Robin (2018) - nejbizarnějšího zákazu se dočkal film o setkání Evana McGregora s jistým medvědím hrdinou. Vinu na tom měl populární internetový trend, který přirovnával čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga k medvídkovi Pú. 

Dej mi své jméno (2017) - oceňované drama režiséra Lucy Guadagnina nemělo v Číně šanci. Celé se totiž točí okolo jedné letní homosexuální romance. 

Ten Years (2015) - milost od cenzorů nemohl čekat ani film, který cíleně zobrazoval pochmurnou vizi Hong-Kongu roku 2025. Zemi v povídkovém dramatu zpustošila právě čínská nadvláda. 

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...