Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sexy obrázky předělal, ale Muriel by nikomu nedal, říká Saudkova manželka

Kultura

  10:00
Minulý týden policie zabavila originál Saudkova slavného komiksu Muriel a andělé, který byl od roku 1969 považován za ztracený. Originály komiksu byly zabaveny aukční síni 1. Art Consulting v Praze, která dílo chtěla vydražit v aukci.

Manželka kreslíře Káji Saudka Johana, Saudkův právní zástupce Tomáš Nielsen a Saudkova dcera Berenika foto: ČTK

„Nechci, aby se dílo mého manžela rozprodávalo po kusech,“ vysvětluje manželka výtvarníka Johana Saudková, proč oslovila policii.

LN: Vzpomínáte si, jak vznikal komiks Muriel a andělé?
Pro Káju to byla v roce 1969 velká zakázka. Nakladatelství Mladá fronta si tenkrát objednalo dvanáct komiksových knih. Dělali na tom s Milošem Macourkem, který psal scénář. Celá příprava jim trvala rok a bylo to náročné, hlavně kvůli neustálému schvalování jednotlivých stran komiksu. Každý týden musel Kája předkládat, co nakreslil, a redaktoři posuzovali, jestli to projde cenzurou. Někdy se stávalo, že Kájovi řekli: Pane Saudku, tohle musíte předělat, tenhle obrázek je až moc sexy.

Komiks Muriel a andělé

LN: Jak to pokračovalo?
Všechno bylo schválené. Kája odevzdal originál do tisku, byly připravené štočky. Jenže najednou mu volali z nakladatelství, že se výroba musí zastavit, protože je komiks ideologicky nevhodný. Samozřejmě že byl zklamaný, ale redaktoři mu říkali, ať to nechá chvíli uležet, že se třeba za čas podaří knihu vydat. Pracoval na dalších zakázkách a zhruba po půl roce šel do nakladatelství. Ptal se, kde je originál, ale nikdo se s ním nechtěl bavit. Přišel domů a říkal mi: „Asi to někdo ukradl nebo spálil.“ Jenže o Muriel byl stále zájem. Fanoušci se neustále ptali, kdy kniha vyjde. Viděli totiž upoutávky, které už vyšly, a byli zvědaví. Dokonce psali i do nakladatelství, ale nikdo na jejich dotazy nereagoval. Zametlo se to pod stůl.

ČTĚTE TAKÉ:

LN: V roce 1991 ale přece jen komiks Muriel a andělé vyšel.
Ano, to vydalo nakladatelství Comet, původní štočky se naštěstí zachovaly. Letos vyšlo další vydání. Každopádně originál komiksu někde ležel, desítky let jsem o něm neslyšela, až vloni jsem se dozvěděla z médií, že se chystá aukce Muriel a andělé. A rozhodla jsem se, že musím něco dělat. Už jsem nechtěla dopustit, aby se stalo to, co v roce 2011.

LN: O co šlo?
Před lety za Kájou jezdil jeden fanoušek, nějaký inženýr z Brna. Hrozně se zajímal o jeho práce z šedesátých let. Měli jsme tenkrát havárii vody v naší vile a ten inženýr se nabídl, že si vezme celý sešit Kájových kreseb k sobě, aby se jim nic nestalo. V roce 2006 se Kájovi stalo to neštěstí, tak jsme měli jiné starosti než řešit, kdo má jeho obrazy. V roce 2011 jsem se v novinách dočetla, že se koná aukce, kde se budou dražit ty práce, které si vzal inženýr z Brna. Byl to pro mě šok. Hned jsem volala do aukční síně a chtěla jsem vědět, co se děje, ale ten majitel se se mnou vůbec nebavil. Vysvětlovala jsem mu, že Kája ty kresby nikdy neprodal ani nedaroval. Nechápu to, přece když se draží věc, která patří rodině žijícího autora, tak by bylo logické se s ní zkontaktovat nebo aspoň předložit nějaký doklad. Nic z toho se nestalo. Tehdy jsem to už nemohla zastavit, aukce proběhla, prodalo se za čtyři miliony.

LN: Minulý týden policie zabavila Muriel a andělé. Co nyní budete podnikat?
Jsem ráda, že se to stalo, protože nechci, aby se dílo mého manžela rozprodávalo po kusech, aby se na tom obohacoval někdo cizí. Nahlásila jsem policii, že mám podezření, že se na aukci bude znovu dražit dílo, které patří naší rodině. Teď nezbývá než čekat, co policie vyšetří. Velmi by mě zajímalo, kdo měl u sebe ten komiks. Opravdu bych to chtěla vědět, třeba má nějaký doklad, že mu to Kája daroval, ale o tom velmi pochybuji, protože přece nedá svoji roční práci jen tak někomu. Ten, kdo mi může prokázat, že originál legálně získal, ať se mi ozve. Já se s ním ráda pobavím.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!