Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šílený génius Johnny Depp aneb Věřte jen měděnému pletivu

USA

  6:00
Za pár let bude internet pouze neblahou vzpomínkou a laptop využijete nejlépe tak, že jím zapřete dveře proti průvanu. Jak přesně k tomu dojde, objasňuje snímek Transcendence s Johnnym Deppem v roli šíleného génia.

Johnny Depp ve filmu Transcendence foto: Warner Bros.

Součástí propagace snímku Transcendence je informace, že pochází od tvůrců zapeklitého hitu Počátek a batmanovské trilogie Temný rytíř. Je to -jako všechno v reklamě - pravda, ovšem svého druhu. Režisérem Transcendence je totiž kameraman zmíněných titulů Wally Pfister, zatímco jejich hlavní strůjce Christopher Nolan se tentokrát zapojil pouze jako jeden z producentů. Scénář napsal nováček v oboru Jack Paglen.

Ústřední postavou příběhu odehrávajícího se v blízké budoucnosti je Will Caster (Johnny Depp), vědec, který se snaží proniknout až k podstatě fungování světa: spolu se svou ženou Evelyn (Rebecca Hallová) a kolegou Maxem (osvědčený představitel "toho druhého" Paul Bettany) stojí v čele výzkumné organizace, která mílovými kroky kráčí k vytvoření umělé inteligence. Pracují i na propojení organického života s počítačem, jediné, co ještě nedokázali, je vytvořit inteligentní stroj s prokazatelným vědomímsebe sama, potažmo s duší. Jejich cílem je něco, co Caster nazývá transcendence - jakési jednotné planetární vědomí, které propojí lidskou mysl se systémem umělé inteligence. Zejména Evelyn je přesvědčena, že svým bádáním pracují na lepší budoucnosti lidstva, Země, vesmíru.

Z filmu Transcendence

Existují ovšem také oponenti podobných experimentů, ti mají za to, že je potřeba lidstvo před Casterem a spol. naopak chránit, a to i za použití krajních prostředků. Při sérii atentátů je Caster smrtelně zraněn, má ale ještě trochu času, během kterého za asistence Evelyn a Maxe učiní radikální krok: své vědomí se vším všudy nechá nahrát do systému. To se mu dosud povedlo udělat jen s opicí (a nikomu ze zúčastněných se to moc nelíbilo) - jaký bude výsledek nyní?

Probouzení "transcendovaného" Willa Castera patří k nejpůsobivějším momentům filmu: odehraje se na tom nejjednodušším možném rozhraní, krátkou větou vypsanou na monitoru. Tady může člověka skutečně trochu zamrazit při představě, že snad k něčemu podobnému jednou skutečně dojde. Další děj už ale vede diváky spolehlivě do říše efektního neskutečna. Systém s "duší" Willa Castera začne prudce expandovat, s pomocí Evelyn rychle vytvoří finanční i hmotné zázemí pro vybudování komplexu, kde se odehrávají nové a nové experimenty, mj. na poli biotechnologií. Záhy je možno kompletně zrekonstruovat zmasakrované lidské tělo, a není přitom ani nutné z něj zout boty. Do areálu zbudovaného v odlehlé pouštní oblasti brzy putují zástupy nemocných a postižených jako do Lurd: Will je všechny "zázračně" uzdravuje. A nejen to, po absolvované proceduře jsou pacienti rovnou na vrcholu fyzických možností lidského těla. Zároveň jim ovšem Will vždy přidává ještě další nevyžádaný bonus: všechny uzdravené propojuje do komplexního, jednotně fungujícího systému. Zakrátko tak disponuje zástupem poslušných zombií/terminátorů a takřka nezničitelným technologickým systémem, který se při jakémkoli poškození okamžitě sám zrekonstruuje.

Z filmu Transcendence

Necháme to na teroristech

Zatímco Evelyn s tím vším svému manželovi oddaně pomáhá a podrobuje se jeho absolutní kontrole, jejich kolegu Maxe unesou atentátníci a postupně jej přesvědčí o tom, co v něm samotném od počátku hlodalo: že to, v co se Will Caster vyvinul, není úplně v pořádku. Tento postřeh ostatně sdílí už i bývalý bezpečnostní manažer Casterovy korporace a také reprezentant vlády Spojených států. Plně zaštítit akci se ovšem oficiální místa bojí: co kdyby se něco nepovedlo! Výsledkem je pozoruhodná operace, kdy rozpoznané planetární hrozbě vyrazí čelit podezřelá bojůvka s obstarožním kanonem, ne moc domyšleným nápadem, jak z toho všeho ven, a zásobou měděného pletiva. To je totiž, jak vynalezl už sám geniální Will Caster, jedinou relativně spolehlivou obranou před dotěrnými technologiemi, útočícími ze všech stran. Dokonce odruší i signál mobilního telefonu.

Transcendence

USA 2014
Režie: Wally Pfister
Scénář: Jack Paglen Hrají: Johnny Depp, Rebecca Hallová, Paul Bettany
Premiéra 17. 4.

Po začátku odehraném spíše v meditativním tempu se film promění v akční thriller směřující ke konečnému střetnutí dobra se zlem: alespoň v jisté chvíli to tak vypadá. Naštěstí si Transcendence nechává přece jen ještě cosi zajímavého na konec. Ještě lepší by ovšem bylo, kdyby závěrečné zacloumání jistotami opravdu zapadalo do toho, co film do té doby ukázal, a nebylo spíše ad hoc nahozenou tezí, kterou se prostě hodilo takovýhle příběh uzavřít.

Po nedávno uvedené filozofující komedii Ona je Transcendence dalším filmem prověřujícím možné propojení člověka s počítačovým systémem a expanzi umělé inteligence. Nejspíš je něco podobného opravdu ve vzduchu. Čas investovat do mědi!

Foto popis| Brzy se to stane. Umírající vědec Will Caster (Johnny Depp) se prolne s počítačovým systémem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!