Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Skákej, bojuj, sbírej životy. Historii videoher představuje dokumentární série High Score

Dokumentární série High Score (2020). foto: NETFLIX

LOS ANGELES - Zábavní gigant Netflix do své nabídky minulý týden zařadil nenápadně se tvářící dokumentární sérii, která se ale záhy stala hitem. High Score sází hlavně na autentické vzpomínky vývojářů a hráčů.
  16:00

Jak vypadal pravěk videoherního průmyslu? Počítače a herní konzole z osmdesátých a devadesátých let zvládaly nepatrný zlomek toho, co svedou dnešní výkonné stroje. I tak několika generacím přichystaly nezapomenutelné chvíle zábavy a odreagování. Co stálo za úspěchem takových firem jako Nintendo, Sega nebo Electronic Arts? Jak vznikl žánr hry na hrdiny, takzvané RPG? Tyto otázky i mnohé další zodpoví High Score

Dokumentární série High Score (2020).
Dokumentární série High Score (2020).

Za šestidílnou sérií stojí dokumentaristka France Costrelová. Ta je podepsaná pod sériemi Dark Net (2016-2017) a Finding Fathers (2011). Ta své rozhodnutí natočit videoherní dokument obhajovala tím, že právě videohry jsou univerzálním jazykem po celém světě.

High Score je převážně sbírkou rozhovorů s vývojáři i samotnými hráči. Costrelové se podařilo vyzpovídat i úplné legendy oboru, jakými jsou Tomohiro Nišikado (tvůrce Space Invaders) nebo Šigera Mijamora (tvůrce nejznámější videoherní postavičky, instalatéra Maria).