Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Skandál s nacisty se židovskou hvězdou

Kultura

  12:35
PRAHA - Sotva půl hodiny vydržela v pražské galerii Roxy/NoD výstava polského umělce Petera Fusse. Jeho velkoformátové fotografie, které znázorňovaly nacisty (ovšem s židovskými hvězdami na rukávech), skupinka neznámých lidí zničila, protože je považovala za antisemitské. Galerie navíc sídlí v domě patřícímu Židovské obci.

Fuss - Kontroverzní výstava v NOD foto: strictlycritical.blogspot.comReprofoto

Původní snímky pocházejí z filmu Schindlerův seznam a Pianista. Peter Fuss je ovšem digitálně upravil a vraždící nacisté tak mají na místo hákových křížů na rukávech šesticípé hvězdy. Mělo jít o paralelu mezi druhou světovou válkou a dnešním vztahem Izraele a Palestiny. Při úterní vernisáži se však objevila čtveřice mužů, kteří se vrhli na fotografie a strhali je ze stěn.

 "Pokus o výstavu měl velice silný antisemitský charakter. Navíc její  zahájení připadalo na Den vzpomínek na oběti holocaustu  Jom ha-šoa, den vypuknutí povstání varšavského gheta. Takže to nelze vnímat jinak, než jako jednoznačnou provokaci," říká předseda Židovské obce František Bányai. Muže prý na uměleckou akci neposlal, šlo o spontánní reakci.

Fuss - Kontroverzní výstava v NOD

Výstava byla posléze odstraněna i z internetových stránek galerie a Linhartova nadace, která galerii pronajímá prostor v Dlouhé ulici, teď s Židovskou obcí řeší, zda po skandální výstavě galerie v domě nezanikne. Pokud jednání nedopadnou, v ohrožení je i hudební klub Roxy. "Vedení nadace nám vyjádřilo politovnání nad vlastním selháním a přislíbili opatření do budoucna, aby se podobné situace už neopakovaly," dodává Bányai. "Nejde tu o cenzuru, ale když vás někdo velice hrubým způsobem urazí, tak na to musíte reagovat."  Jednání o setrvání Roxy v centrum Prahy se bude podle zástupců nadace konat zítra.

 Fuss - Kontroverzní výstava v NOD

Peter Fuss je polský streetartový umělec, který se proslavil i svými dřívějšími provokacemi. Známá  je například jeho sada "papežů" ve tvaru zahradních trpaslíků,  falešná diamantová lebka Damiena Hirsta, kterou v internetových aukcích prodává za tisíc dolarů, nebo přes šablonu nastříkané "naklonované" obličeje Josefa Fritzla. O Roxy/Nod se v nedávných dnech psalo v souvislosti s předešlou výstavou, kdy si návštěvníci mohli ze vzduchovky vystřelit na podobizny českých poslanců.

Fuss - Kontroverzní výstava v NOD


Další podrobnosti
o skandální výstavě
si přečtěte v pátečním vydání deníku


 


 

Autoři: ,