Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skandály v Cannes. Po kněžně přebral štafetu sexuální delikt

Kultura

  13:00
CANNES - Skandál je pro Festival v Cannes tou pověstnou potřebnou špetkou soli. Filmy mohou být krásné, hvězdy oslňující a filmový trh v podzemí paláce může bzučet jako úl plný pilných včeliček, ale aby festival splnil všechna očekávání a opravdu se vydařil, potřebuje trochu toho pozdvižení.

Gerard Depardieu jako Dominique Strauss-Kahn ve filmu Welcome to New York foto: Festival de Cannes

Například v roce 2011 ho vyvolal režisér Lars von Trier, když na tiskové konferenci vyjevil svoje sympatie k Adolfu Hitlerovi. Loni se o zábavu návštěvníků i čtenářů a diváků celého světa postarali hlavně neznámí lupiči šperků a urputný déšť, který donutil pořadatele zrušit několik "červených koberců."

ČTĚTE TAKÉ:

Letošní ročník ale nemusel na svůj první skandál čekat ani do první projekce, a vypadá to, že se chystají další, většinou politické. První z nich se váže k filmu Grace of Monaco, životopisný snímek o herečce a poté kněžně Grace Kelly. Když festival tento film s velkým předstihem ohlásil, zdálo se, že se můžeme těšit na vpravdě aristrokratické zahájení. Jenže knížecí rodina nejprve zakázala filmařům snímek v Monaku dokončit a pak se od něj, ještě před shlédnutím finální verze, distancovala.

Film nepotěšil ani amerického distributora Henry Weinsteina, který nejprve požadoval nový střih a pak alespoň snížení ceny, kterou se za film zavázal původně zaplatit (šlo o nemalou slevu z 5 milionů dolarů na 3). Rozruch kolem práce Oliviera Dahana je ale vedle Nicole Kidman asi tím jediným, co může Grace of Monaco u diváků propagovat. Novináři snímek na projekci vybučeli a vypískali, což se v Cannes nestává tak často, jak se může zdát.

Film o sexuálním skandálu dal producent na internet

O druhý skandál, o něco zajímavější z hlediska filmového průmyslu, se postaral film Vítejte v New Yorku (Welcome to New York) režiséra Abela Ferrary a producenta Vincenta Maravala, ředitele společnosti Wild Bunch. Film pojednává o sexuálním skandálu, který stál kariéru významného francouzského politika Dominika Strauss-Kahna.

ČTĚTE TAKÉ

Pravděpodobně kvůli politickému tlaku se tenhle dlouho očekávaný film s ruským občanem Gérardem Depardieuem v hlavní roli neobjevil v oficiálním programu v Cannes. Producent Maraval tohoto překvapivého rozhodnutí využil, aby si s festivalem poměřil síly. Společnost Wild Bunch je totiž významným filmovým agentem, který má v Cannes každoročně celou řadu filmů a značný vliv.

10 tipů z Cannes, které možná zahýbou (filmovým) světem

Místo toho, aby film počkal se světovou premiérou na jiný velký festival (co třeba Karlovy Vary, že?) nebo šel přímo do kin, bylo rozhodnuto, že se premiéra odehraje během Cannes a to na internetu. Za 7 Euro, což je dolní hranice ceny lístku do kina, se na film mohou francouzští zájemci podívat na několika různých on-line platformách, takže to velmi pravděpodobně povede k vyššímu zisku i počtu diváků pro producenta a distributora než by dokázala klasická (logisticky i technicky náročnější) kino distribuce.

Le Monde věnoval tomuto tématu dokonce svůj středeční úvodník, kde poukazuje na fakt, že systém filmové distribuce se neodvratně proměňuje a kdo se nestihne adaptovat, ten nepřežije.

V kontextu festivalu v Cannes, kde ostatně proběhnou tři projekce Vítejte v New Yorku v rámci filmového trhu, je celá kauza zajímavá i z dalšího, opět politického pohledu. Tento ročník je totiž posledním, který vede v roli prezidenta Gilles Jacob (na festivalu pracuje od sedmdesátých let minulého století). Od 1. července na jeho místo nastoupí nový prezident Pierre Lescure.

Tato výměna může znamenat mnohé pro další směřování festivalu a zásadně ovlivnit dosud poměrně neotřesitelné postavení muže, který byl dosud sám zodpovědný za program festivalu, Thierry Frémauxe. Zákulisní boje se nevyhýbají ani filmovým festivalům.

Dva hlavní muži festivalu - prezident Gilles Jacob a programový ředitel Thierry...

Z hlediska kvality uváděných filmů byly první dva dny festivalu spíše průměrné až slabší, ale nejzajímavější tituly nás teprve čekají. Doufejme, že se tedy právě filmy stanou v následujících dnech hlavním tématem pro účastníky festivalu i média.

Pokud nám to ovšem realita dovolí. Po čtvrtečních stávkách letištního personálu a řidičů taxi, které pokazily začátek festival řadě profesionalů, je na sobotu v Cannes ohlášená další populární francouzská aktivita – demonstrace, zatím těžko říci přesně proti čemu. Alespoň, že to počasí nám zatím přeje.

Autor: