Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Skleněný pokoj vily Tugendhat v prestižní literární soutěži neuspěl

Kultura

  23:19
LONDÝN - Prestižní literární Man Bookerovu cenu dostala dnes v Londýně Hilary Mantel za historický román Wolf Hall. Oznámila to porota Man Bookerovy ceny. Román Simona Mawera Skleněný pokoj inspirovaný osudy známé brněnské vily Tugendhat neuspěl.

Hilary Mantel foto: Murdo Macleod

Román sedmapadesátileté autorky je situován do 20. let 16. století a líčí vzestup Thomase Cromwella na dvoře krále Jindřicha VIII. "Wolf Hall je výjimečnou knihou: je to skutečně velký anglický román, ve kterém se protíná psychologie jednotlivce a politika," uvedli porotci ceny.

Předseda poroty James Naughtie ocenil "ambice, smělost a nádhernou prózu" Mantel. Autorka, která byla největší favoritkou na získání ceny, svůj historický román psala pět let a nyní pracuje na jeho pokračování. Porotci vybírali ze šesti nominovaných knih. Mezi nimi byl i román Simona Mawera Skleněný pokoj inspirovaný osudy známé brněnské vily Tugendhat.

Nejuznávanější cena pro anglicky píšící romanopisce s sebou nese prémii 50.000 liber (asi 1,5 milionu korun). Po 2500 librách (přes 70.000 korun) dostanou i poražení finalisté. Kromě toho se získání ceny - ale i zařazení do širšího a užšího výběru - projeví ihned zvýšením prodejů.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA. Uděluje se za nejlepší román roku občanům zemí britského Společenství a Irska. Byla založena před 40 lety v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...