Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Skleněný skončí to, co Vyvolený začal. Hvězdně obsazený film se hlásí s první ukázkou

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Když režisér M. Night Shyamalan v roce 2000 natočil snímek Vyvolený s Brucem Willisem v hlavní roli, určitě ještě netušil, že filmovou trilogii dokončí až za osmnáct let. Hvězdně obsazený Skleněný (Glass) by měl být podle traileru vskutku velkolepým závěrem. Snímek zamíří do českých kin 17. ledna 2019.

Kevin Crumb (James McAvoy). Snímek Skleněný (2018). Režie: M. Night Shyamalan. foto: Universal Pictures

Elijah Price (Samuel L. Jackson) trpí vzácnou chorobou a jeho kosti jsou kvůli ní křehké jako sklo. Proto se mu také přezdívá pan Skleněný. Právě on před dlouhými lety objevil „superhrdinu“ Davida Dunna (Bruce Willis), který díky strašlivému vlakovému neštěstí přijde na to, že je obdařen nadpřirozenými schopnostmi (snímek Vyvolený, 2000). Do téhle partičky se přidal ještě Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), zdánlivě milý mladík, který má ale velký problém. Kevin má totiž rozpolcenou osobnost a to hned čtyřiadvacetkrát (Snímek Rozpolcený 2016).

Blázni v blázinci? Snímek Skleněný (2018). Režie: M. Night Shyamalan.
Snímek Vyvolený (2010) Bruce Willis a Samuel L. Jackson.

Životní osudy těchto divácky oblíbených postav vyvrcholí ve snímku (alespoň jménem) věnovanému poslednímu z trojice, křehkému Elijahovi. „Neudržíš na uzdě to, co v tobě dřímá,“ láká filmový plakát na temnou podívanou. David Dunn bude muset ve filmu využít svých schopností, aby vypátral Kevina, neboť ten nad sebou ztratil veškerou kontrolu.

Film Panství Downton uvidíme příští rok. Objeví se v něm většina herců ze seriálu

Původem indický režisér M. Night Shyamalan je velmi rozporuplnou postavou filmového průmyslu. Na jedné straně natočil oceňované snímky jako Šestý smysl (1999, šest nominací na Oscara) nebo Znamení (2002). Na svém kontě má ale také nepříliš podařené věci jako Po zániku Země (2013) nebo Poslední vládce Větru (2010, podle kritiky dost možná jeden z nejhorších filmů všech dob).

Skleněný (2018)

Režie a scénář: M. Night Shyamalan

Hrají: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Anya Taylor Joyová, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodardová a Sarah Paulsonová.

Premiéra v českých kinech: 17. ledna 2019

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!