Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Skryté titulky nebo audio popis. Projekt Kino pro každého zpřístupní kina handicapovaným

Kultura

  13:00
V České republice vznikl projekt pro zavádění systémů a technologií do kin tak, aby je mohli navštěvovat také handicapovaní diváci. Projekt nabízí možnost vybavit filmy audio popisem pro zrakově postižené a skrytými titulky pro sluchově postižené diváky. Informoval o tom Petr Vítek, ředitel a jednatel společnosti Bio Central a předseda Rady Státního fondu kinematografie. Prvním filmem s těmito technologiemi bude komedie Jak básníci čekají na zázrak.

Linda Rybová a Pavel Kříž ve filmu Jak básnící čekají na zázrak foto: Reprofoto

„Prvním takto vyrobeným filmem, který budou moci handicapovaní diváci shlédnout ve vybraných kinech, kam bude zpřístupňující technologie dočasně nainstalována, je komedie Jak básníci čekají na zázrak,“ uvedl Vítek.

Popisnou audio stopu k filmu namluvila Zuzana Stivínová, která už má s tímto typem práce zkušenosti, protože namlouvala audio popis k některým DVD. Prvním filmem na DVD vybaveným audio popisem byl v roce 2004 snímek Horem pádem.

Projekt Kino iž delší dobu věnuje technologiím pro sluchově a zrakově postižené diváky a jejich zavádění do kin. Jeho zástupci plánují v nejbližší době navštěvovat tuzemská kina a se zapůjčenou technikou seznamovat jejich provozovatele s novou technologií. Zároveň oslovují producenty filmů, jako v případě „básníků“ Miroslava Šmídmajera, aby při jejich výrobě počítali s audio popisem a skrytými titulky.

Technickou stránkou projektu Kino pro každého se zabývá firma Altei, která vychází ze systému kalifornské společnosti Ultra Stereo Labs (USL). Americký výrobce vyrábí zařízení pro filmový zvuk a obrazovou měřící techniku. Systém USL se skládá z brýlí se skrytými titulky, zobrazovače skrytých titulků, sluchátek pro nevidomé a vysílače skrytých titulků a zvuku.

Náklady na zavedení systému se podle Vítka pohybují v řádech desetitisíců korun. V případě výrobců filmů je to přibližně 60.000 korun, v případě provozovatelů kin 60.000 až 100.000 korun.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...