Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Skrytý patriarcha buddhismu. Výstava ukazuje nové tisky grafik Františka Drtikola

Kultura

  17:11
PRAHA - Nově vytvořené tisky grafik z dochovaných a restaurovaných zinkových desek, jež se našly v pozůstalosti Františka Drtikola, se ode dneška vystavují v prostorách Tibet Open House ve Školské ulici. Náměty pro tato díla čerpal autor, slavnější možná jako fotograf, ze svých kreseb z let 1917 až 1919, tedy z doby první světové války, kdy se nemohl věnovat fotografické tvorbě. Výstava nazvaná Vše z nitra potrvá do 29. června a v programu má i několik doprovodných přednášek věnovaných tématům blízkým Drtikolově učení.

František Drtikol: Matka země foto: Paraple

František Drtikol (1883 až 1961), jeden z nejslavnějších českých fotografů, se věnoval grafické tvorbě především v první polovině 20. let minulého století. Byl mistrem starých uměleckých technik, používal techniku ušlechtilých tisků - pigmentu, olejotisku, gumotisku, uhlotisku, bromolejotisku. Přišel také se svým vlastním reprodukčním procesem fotolitografií. Využíval nejvíce techniku leptu a litografii, známy jsou i práce vytvořené suchou jehlou a heliogravurou.

František Drtikol - Žena sedící na hranolu (akt).
František Drtikol - Vlna

Drtikolova grafická i kreslířská tvorba se opírá o dvě hlavní témata, a to Golgoty a Matky Země. Dalšími tématy jsou Cesta, Vanitas, Salome a také taneční motivy spojené s antickými příběhy, egyptské stylizace a variace na téma bohyně a její uctívání. Jde o reminiscence témat symbolismu z konce 19. století a doznívající secese, avšak s novým moderním přístupem. V kompozicích se objevuje výrazné propojení ženy a krajiny, ve kterých se Drtikol vrací na pomyslný začátek vývoje moderního umění.

František Drtikol ve svém díle zhmotňuje nesčetné variace představ svého nitra. Nechává diváka nahlédnout do mystéria prostoru a času, kde se postupně odkrývají různé příběhy a duchovní sdělení.

Češi v New Yorku. Drtikolovy a Sudkovy fotky se vydražily za desetitisíce dolarů

Drtikol, dodnes trochu skrytý patriarcha českého buddhismu, pozvedl českou fotografii na světovou úroveň. Jeho život ale provázely vzlety i bolestné pády, mezinárodní úspěchy i bankroty, opovržení i osamělost. Drtikol byl slavným fotografickým portrétistou, v jehož ateliéru se scházela pražská smetánka, autorem obdivovaných aktů, zavrhovaným malířem, osobitým filozofem, nadšeným komunistickým revolucionářem i jogínem a mystikem. Jeho originální dílo, zahalené oparem tajemství, si záhy získalo i značný mezinárodní ohlas.

Jeho klasickými motivy se staly expresivní ženské akty zachycené v dynamických polohách. Méně známé je právě jeho pozdní dílo v podobě symbolistních a meditativních maleb. Tajuplné krajiny a spirituální obrazy zachycují jeho psychické zrání, kdy se stále intenzivněji věnoval východním naukám, především buddhismu.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha