Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skupina The Tap Tap zahraje na pomoc zaplaveným oblastem

Slovensko-cest

  15:00
PRAHA - První mezinárodní show handicapovaných hudebníků rozezní 12. června večer pražské Václavské náměstí.

The Tap Tap foto: MAFRA - Tomáš Krist

Ti nejlepší z řad tělesně a zrakově postižených hudebníků z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dokážou, že handicap není bariéra. Takzvaný Koncert za zdravý rozum navíc pomůže povodněmi zaplaveným oblastem, řekla ČTK mluvčí projektu Kateřina Kotalová. O den později se stejný koncert uskuteční v Bratislavě.

Hvězdami obou večerů budou například česká kapela studentů a absolventů Jedličkova ústavu The Tap Tap, slovenský nevidomý pěvec Marián Bango, nevidomá zpěvačka z Polska Patrycja Malinowská a maďarský nevidomý klavírní virtuóz Mário Jánoki.

Jde o unikátní projekt občanských sdružení TAP z Česka a Ambrelo ze Slovenska, který chce prostřednictvím hudby přiblížit veřejnosti svět handicapovaných umělců. Ukázat, že život s handicapem je normální, a motivovat ostatní k tomu, aby se nebáli pracovat na svém talentu i navzdory nepřízni osudu.

Poznat svět srdcem

"V rámci pražského koncertu bude navíc probíhat sbírka pro Diakonii České církve evangelické, která vybrané peníze věnuje na pomoc obci České Kopisty zasažené červnovou povodní," dodala Kotalová.

"Někteří z nás nemají možnost vidět barvy, slunce, dětský úsměv, přátele a rodinu. Jiní třeba nemohou běhat po kopcích. Všichni ale máme schopnost vidět a poznat svět srdcem a vyjadřovat se hudbou. Naplňuje nás to stejně jako zdravé hudebníky," komentovala to mluvčí kapely The Tap Tap Jana Augustinová.

Na Koncertu za zdravý rozum bude pokřtěno CD s názvem Moje volba.

Autor: