Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slavíka získal Tomáš Klus, přerušil řadu vítězství Karla Gotta

Kultura

  22:40aktualizováno  25. listopadu 6:50
Českým slavíkem v kategorii zpěváků se letos stal Tomáš Klus, a přerušil tak řadu 13 vítězství Karla Gotta. Klus se na první příčce umístil poprvé. V dalších kategoriích zvítězily opět Lucie Bílá a skupina Kabát, u obou se jednalo o šesté vítězství v řadě.

Tomáš Klus foto: ČTK

Absolutním vítězem soutěže a držitelem titulu Zlatý slavík je stejně jako loni Lucie Bílá, která dostala 44 976 bodů. Do ankety Český slavík Mattoni letos přišlo přes 130.000 hlasů, zhruba o 20 000 více než loni. Výsledky byly oznámeny v sobotu večer v přímém přenosu z pražské Státní opery.

ČTĚTE TAKÉ:

"Cenu, kterou jsem dostal, jsem dostal i díky Karlu Gottovi. Naučil mě pokoře," děkoval Klus, který neudržel slzy dojetí. Od vzniku známé ankety uplynulo přesně 50 let, kvůli několikaleté přestávce v 90. letech se však letos konal teprve její 47. ročník. Karel Gott zvítězil již ve druhém ročníku ankety v roce 1963 a za celou dobu udělování těchto cen získal celkem 37 Zlatých a Českých slavíků. Od roku 1999 vítězil každoročně po celých 13 let až do letošního vítězství Kluse.

"Těžko dávám dohromady větu, která by měla hlavu a patu. Jsem rád, že jsem byl schopen poděkovat Karlu Gottovi i lidem, ke kterým mě naučil se chovat," řekl krátce po převzetí ceny Klus.

Gott: Musíme reagovat na situaci

Letos se Gott posunul na druhé místo a na třetím skončil Daniel Landa. "Naše poselství není jen o tom, hezky zazpívat a přinést kousek radosti. Musíme reagovat i na situaci - politickou a společenskou. Využiji toho, že mě nemůžou vystřihnout, a řeknu to naplno," prohlásil Gott, ale poté ho přerušil gong a zpěvák se smíchem odešel.

Podle svých slov je Gott za druhé místo rád, protože je to "zajímavější hra". "Tomášovi (Klusovi) fandím od začátku jeho kariéry. Líbí se mi jeho bystrá hlava," uvedl stříbrný Český slavík. Dodal, že možná "končí doba zpěváků bel canta a začíná čas zpěváků-bojovníků".

Bronzový Landa

Bronzový Landa si ovšem při přebírání ceny otevřeně postěžoval na nelegální stahování hudby, neustálou pozornost médií a vítězství KSČM v krajských volbách, načež zopakoval své předešlé prohlášení o přerušení své hudební kariéry. "Myslel jsem si, že hudba něco změní," prohlásil zklamaně. Jeho emotivní projev vyvolal rozpačité reakce publika. "Já mu fandím, je to hodný a laskavý člověk," hájila Landu Lucie Bílá.

Šestici zpěváků, kteří v anketě získali nejvíce hlasů, doplňuje ještě Michal David, Vojtěch Dyk a Petr Kolář.

Vítězství v kategorii zpěvaček obhájila Lucie Bílá, již pošesté v řadě a celkově popatnácté. Poděkování věnovala všem, kteří ji mají rádi, ale hlavně Jiřině Jiráskové. "A teď potlesk ne pro slavici, ale pro Jiřinku Jiráskovou," vyzvala obecenstvo na závěr. Na druhé příčce skončila Lucie Vondráčková a na třetí Ewa Farna. Mezi šestici nejlepších zpěvaček se dostala ještě Monika Absolonová, Anna K. a Aneta Langerová.

Na první příčku mezi hudebními skupinami se znovu dostal Kabát, pošesté za sebou. Dohromady už nasbírala kapela v anketě osm vítězství. Druhé místo získala skupina Nightwork a třetí Chinaski. Do šestice s největším množstvím hlasů se zařadily ještě skupiny Kryštof, Mandrage a Olympic.

Oceněni byli rovněž interpreti ve vedlejších kategoriích - Skokan roku, Objev roku a Slavíci bez hranic, což je soutěž o nejoblíbenějšího slovenského interpreta v České republice. Poslední zmíněnou cenu opět získala slovenská kapela No Name, a stala se tak již pětinásobným vítězem.

Skokanem roku byla letos vyhlášena skupina Eddie Stoilow. Zpěvačka Tereza Kerndlová získala cenu české stanice MTV za Videoklip roku.

Objev roku letos poprvé místo veřejnosti vybrala odborná porota, která nominovala zpěvačku Báru Polákovou spolu s kapelami Koblížci a Nebe. Vítěze poté volili diváci přenosu prostřednictvím SMS zpráv. Nejvíce diváků dalo hlas Koblížkům.

Poprvé v historii Slavíků se dnes večer předávala cena nazvaná Hvězda internetu pro hudebníka, který nejvíc zazářil právě díky internetu. Ocenění obdržela skupina Charlie Straight.

Vyhrát aspoň jednou Zlatého, respektive Českého slavíka se zatím podařilo 27 zpěvákům, zpěvačkám a skupinám.

Přehled vítězů ankety Český slavík za rok 2012:

Absolutní slavík - Lucie Bílá

Kategorie zpěváků: 1. místo - Tomáš Klus 2. místo - Karel Gott 3. místo - Daniel Landa

Kategorie zpěvaček: 1. místo - Lucie Bílá 2. místo - Lucie Vondráčková 3. místo - Ewa Farna

Kategorie hudebních skupin: 1. místo - Kabát 2. místo - Nightwork 3. místo - Chinaski

Kategorie Skokan roku: Eddie Stoilow Kategorie

Objev roku: Koblížci

Kategorie Slavíci bez hranic (slovenští interpreti): No Name Kategorie

Hvězda internetu: Charlie Straight

Kategorie MTV videoklip roku: Tereza Kerndlová - Tepe srdce mý

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!