Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavná loď ze Star Wars už nebude Otrok 1, rozhodla společnost Disney. Fanoušci ji viní z pokrytectví

Kultura

  5:00
PRAHA - Loď vesmírného lovce Boba Fetta Slave 1 (Otrok 1) opouští od svého pojmenování kvůli negativním konotacím slova otrok. Podle fanoušků na sociálních sítích jde ale o prázdné gesto firmy, kterou lidská práva nezajímají.

Lovec odměn Boba Fett. Star Wars. foto: wikimedia commons

Společnost Disney změnu názvu lodi oznámila poměrně nenápadným způsobem. Chystaná stavebnice Lego s ikonickou lodí, v níž si nedobrovolně zalétal například i Han Solo (Harrison Ford), se již nejmenuje Otrok 1, ale zkrátka jen „Loď Boba Fetta“. Podle návrháře stavebnice ale Disney název loď mění všude, tedy i v chystaném pokračování oblíbeného seriálu Mandalorian. 

Loď Otrok 1 lovce odměn Boby Fetta.
STAR WARS: Republic Commando

Proti změně názvu se na sociálních sítích ohradil i herec Mark Anthony Austin, jeden z představitelů Boba Fetta z původní filmové trilogie. „Moje loď bude navždy Otrok 1. Nikdo to nedokáže změnit. Ani Disney,“ napsal na sociální síť Twitter. Připojují se k němu i fanoušci vesmírné ságy. Příspěvky na podporu původního jména jsou označené slovem celebrating (oslavujeme) a hashtagem  #slave1.

Nutno dodat, že název lodi ležel některým v žaludku již delší dobu. Legraci si z něj udělala například satirická loutková série Robot Chicken už v roce 2008. Lando Calrissian v něm loď chválí. „Z toho jména ale na větvi úplně nejsem,“ dodává hned vzápětí. 

‚Pozor, tento film vás může urazit.‘ Disney u svých filmů varuje před zastaralými kulturními narážkami

Společnost Disney poslední měsíce podniká celou řadu kroků, aby udělala své produkty více dostupné i pro různé menšiny. Upravuje atrakce ve svých zábavních parcích Disneyland. Před staré animované filmy jako Dumbo a Sněhurka dává varování před zastaralými narážkami, jež mohou být pro určitou část publika urážlivé. 

Fanoušci si na sociálních sítích stěžují, že od společnosti Disney jde o takzvaný virtue signaling, mávání ctnostmi, tedy prázdné a okázalé předvádění morálních hodnot. Přitom zdaleka nemá zameteno ani před vlastním prahem. Společnost byla loni hojně kritizována za to, že hraný film Mulan natočila v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je čínská vláda obviňována z rozsáhlého porušování lidských práv.

V závěrečných titulcích k filmu, který vypráví o mladé bojovnici ze staré Číny, filmaři děkují mimo jiné i vládní bezpečnostní agentuře v Sin-ťiangu. Tam čínské úřady drží blíže neupřesněné (podle některých zdrojů jde ale nejméně o milion) Ujgurů v koncentračních táborech.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...