Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Slavná maďarská kapela Omega slaví 55 let. V sobotu vystoupí v Lucerně

Kultura

  12:34
PRAHA - Maďarská kapela Omega, která v 70. a 80. letech minulého století patřila k nejpopulárnějším rockovým souborům ve střední Evropě, na sobotním koncertu v Praze oslaví 55 let své existence. Mezi hosty koncertu ve Velkém sále Lucerny budou mimo jiné Ota Balage se skupinou Balage Band a zpěvačkou Terezou Kopáčkovou nebo německá skupina Crystal Palace. Vystoupí i Petr Janda, jehož kapela Olympic shodou okolností také letos slaví 55 let od svého vzniku.

Kapela Omega. foto: Jarba

„S Olympikem jsme hráli častokrát, poprvé v roce 1972. V Praze proto zazpívám jejich hit Jasná zpráva v češtině, už se to za pomoci Petra Jandy učím,“ řekl před časem zpěvák Omegy János Kóbor.

Na festivalu Burning Man v Nevadě se představí čeští umělci

Na koncertu zazní hity z celé jejich kariéry i novější písně. K hitům skupiny Omega patří například Gyöngyhajú lány. Čeští fanoušci skladbu znají v podání Aleše Brichty pod názvem Dívka s perlami ve vlasech. Omega v současné době chystá nové album Testament. Sestava kolem zakládajícího člena Kóbora během existence kapely prošla mnoha změnami. Mezi nové členy patří kytarista Tamas Szekeres nebo baskytaristka Katy Zee.

V České republice se Omega představila například loni v květnu v Brně nebo v roce 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. V pražské Lucerně zahrála naposledy před pěti lety v rámci turné k 50 letům od svého vzniku. V programu s názvem Rhapsody ji doprovodil symfonický orchestr z německého Halle.

Omega patřila spolu s Locomotiv GT v 70. a 80.letech k významným maďarským interpretům progresivního rocku.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...