Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ostrava poctí Wagnera. Operu Lohengrin režíruje Rocc

Kultura

  13:25
Národní divadlo moravskoslezské si připomíná letošní dvou sté výročí narození slavného skladatele Richarda Wagnera uvedením jeho opery Lohengrin.

Rocc s Peterem Weddem (Lohengrin) a členy sboru Opery NDM foto: Martin Popelář

Spolupracovat na ni bude i jeden z nejprogresivnějších operních tvůrců současnosti Rocc, který je zároveň uměleckým šéfem Opery Národního divadla v Praze. Opera Lohengrin se do Ostravy vrací po třiceti letech a je jedním z vrcholů projektu WAGNER OSTRAVA 2013.

Lohengrin v Ostravě

Premiéry opery Lohengrin se konají 7. a 9. března  v Divadle Antonína Dvořáka.

"Hlavní myšlenkou Lohengrina je věřit svému snu, žít svůj sen, a to mě zajímá. Richard Wagner je naprosto výjimečný skladatel, jehož dílo obdivuji. Moje setkání s Lohengrinem v pozici režiséra a výtvarníka je mé první setkání s Wagnerovou tvorbou vůbec a je to pro mě obrovská umělecká výzva. Navíc s Národním divadlem moravskoslezským mám výborné zkušenosti z roku 2010, kdy jsme v Ostravě uvedli Janáčkovu Šárku a Ariadnu Bohuslava Martinů. S celým týmem se mi skvěle spolupracovalo, takže nová nabídka se nedala nepřijmout," říká k uvedení Lohengrina Rocc.

ČTĚTE TAKÉ:

Pod režijním vedením Rocca, jenž je zároveň i autorem vizuální koncepce inscenace se představí výjimeční sólisté, mimo jiné i Eva Urbanová.

Autor: