Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Slavný malíř trochu jinak. Výstava iMucha ukáže rozpohybovanou Slovanskou epopej

Praha, 20.08.2020, Alfons Mucha, výstava, iMUCHA, Obecní dům, FOTO MAFRA DAN MATERNA foto: MAFRA

PRAHA - Rozpohybované digitalizované plakáty malíře Alfonse Muchy či ozvučenou Slovanskou epopej představí výstava iMucha v Obecním domě. Nejrozsáhlejší sbírka děl secesního malíře nashromážděná tenistou Ivanem Lendlem se do Obecního domu vrátí po sedmi letech, tentokrát částečně digitalizovaná a rozšířená o další díla. Výstava začne 21. srpna a trvat bude minimálně rok.
  15:00

Výstava sbírky obohacené o asi 70 nových děl ukáže například rozpohybovanou a ozvučenou Slovanskou epopej. „Bude možné zhlédnout monumentálně zvětšené strhující detaily z tohoto dvacetidílného souboru,“ uvedl kurátor výstavy Karel Srp. Mezi rozpohybovanými Muchovými obrazy, o jejichž digitalizaci se postaral člen skupiny Lucie Michal Dvořák, budou i Muchovy plakáty. „Před sedmi lety jsme chtěli prezentovat pouze plakáty a sbírku, nyní mi šlo o to vytvořit z celé výstavy zážitek,“ vysvětlil svůj záměr Srp.

Mezi asi 220 díly uvidí návštěvníci například obraz z roku 1889 s názvem Modlitba, jedno z nejstarších Muchových děl, či malířovu skicu k vitráži v kapli sv. Víta a zmenšenou repliku vitráže. „Návštěvníci uvidí prosvětlenou repliku, jako by byli v kostele,“ dodal autor výstavy Richard Fuxa.

Na návštěvníky promluví i digitalizovaná postava Alfonse Muchy namluvená Jiřím Dvořákem. V anglickém znění propůjčil Muchovi svůj hlas jeden z představitelů Jamese Bonda, americký herec Pierce Brosnan. Jak dlouho výstava v Obecním domě bude, se ještě neví, podle Srpa by to měl být minimálně jeden rok.

Výstava je jednou ze tří částí projektu iMucha, který kromě výstavy nabídne multimediální projekci a show. O té už dříve informovali její pořadatelé, kteří ji v důsledku dopadů pandemie koronaviru přesunuli z října na 19. května příštího roku, show se odehraje v O2 Universum.

I když Muchovy plakáty má ve svých sbírkách řada institucí, ta shromážděná Lendlem je výjimečná svojí uceleností. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom, které jsou součástí této kolekce. V roce 2013 byla Muchova výstava v Obecním domě s návštěvností 185.000 diváků nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v daném roce. V dalších letech byla sbírka vystavena například v Ženevě, New Yorku či Soulu, celkem ji podle Fuxy vidělo přes půl milionů lidí.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...