Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Slavný Saudkův komiks Muriel a andělé čekal na vydání čtvrt století

Kultura

  11:00
Komiks Muriel a andělé autorské dvojice Kája Saudek a Miloš Macourek vychází v původně plánované verzi z roku 1969, která kvůli normalizaci tehdy nevyšla. V limitovaném nákladu ve vázané úpravě ho vydává nakladatelství Plus.

Komiks Muriel a andělé jde do dražby. foto: Reprofoto

"Příběh Muriel a andělé zanechal na české komiksové scéně viditelnou stopu. Nikdy předtím ani potom u nás nevzniklo dílo, které by bylo svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou zcela srovnatelné s tím nejzajímavějším, co se dělo v komiksově vyspělých zemích," uvedl Tomáš Prokůpek, odborník na dějiny českého komiksu a autor doslovu v knize.

Předlohou k Muriel byla Saudkovi jeho tehdejší přítelkyně, herečka Olga Schoberová.

Poprvé byla krátká část z knihy Muriel a andělé otištěna jako upoutávka 1. srpna 1969 v Mladém světě a vyvolala mimořádný ohlas. Kvůli normalizaci celé album ale nakonec nevyšlo. V té době již dokončoval Saudek i druhý díl z plánované řady, album Muriel a oranžová smrt, k dalšímu pokračování se již nikdy nedostal. Saudek projekt obohatil o jemnou sebeironii, prošpikoval ho řadou odkazů a děj vykreslil na netypický čtvercový formát, který mu nabízel nové kompoziční možnosti. Muriel a oranžová smrt vydalo nakladatelství Plus v  roce 2009, o rok později pak album Lips Tullian.

ČTĚTE TAKÉ

Originál komiksu Muriel a andělé se bude v únoru dražit. Kompletní soubor 131 stran se bude vyvolávat za cenu šest milionů korun. Pokud se nenajde zájemce, soubor bude rozprodáván po jednotlivých listech. Celý komiks si budou moci zájemci prohlédnout v katalogu, který k aukci vyjde. Originály veřejnost uvidí na předaukční výstavě, která se uskuteční od 7. do 16. února v Topičově salonu. Aukce bude na stejném místě 16. února.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!