Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sloupky pro Guardian. Česky vychází další kniha italské spisovatelky Eleny Ferrante

Kultura

  16:00
Ani po třiceti letech není jasné, kdo se skrývá za pseudonymem Elena Ferrante. Její knihy dosahují astronomických prodejů a její knihy vycházejí ve čtyřiceti zemích světa. V dubnu vyšla její česky její kniha Příležitostné nápady.

Dílo doprovázejí půvabné ilustrace Itala Andrey Uciniho, šité na míru jednotlivým textům. foto: Prostor

Knižní mozaika Příležitostné nápady se skládá z jednapadesáti různorodých střípků čerpajících z autorčiny zkušenosti a poetiky, intuice a vlastního života. Přátelství, první láska, žárlivost, feminismus, náš vztah k rostlinám, změna klimatu, tajemství trvalého partnerství nebo krása jsou některá z velkých témat, o kterých Elena Ferrante psala každý týden po dobu jednoho roku na žádost deníku The Guardian, v anglickém překladu Ann Goldsteinové.

Příležitostné nápady

Spisovatelka po dobu jednoho roku psala na základě otázek redaktorů každotýdenní sloupek pro britský deník Guardian. Otázky ji přiměly, aby vyprávěla o matkách, dcerách, přátelích, zášti, strachu, lžích, romantice, knihách a filmech, svobodě tvorby a dalších rozličných tématech. Bez přípravy procházela paměť a hledala v ní nějaký drobný ilustrativní zážitek.

„Pokaždé jsem ve spěchu ponořila vědro do jedné z temných hlubin své hlavy, vytáhla ven nějakou větu a s úzkostí čekala, jaké další přijdou za ní,“ říká. Výsledkem je sbírka jednapadesáti textů nahlížejících do autorčina života i do života čtenáře, jenž je vyzván, aby přemítal o svých vlastních myšlenkách a pocitech k danému tématu. Dílo doprovázejí ilustrace Itala Andrey Uciniho, šité na míru jednotlivým textům.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!