Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slováci chystají film inspirovaný životem Dubčeka. Režírovat ho bude Andrej Končalovskij

Kultura

  6:00
BRATISLAVA/ PRAHA - Celovečerní film pod názvem „Lidská tvář“, který je inspirován životem někdejšího československého politika a vůdčí osobnosti pražského jara 1968 Alexandrem Dubčekem, připravuje slovenská společnost Leca Production. Historický politický thriller by měl mít premiéru za dva roky, oznámil producent Andrej Leca. Představitel hlavní role zatím není známý. Námět napsal Karol Hlávka, autor filmu Fontána pro Zuzanu, režírovat by snímek měl slavný ruský režisér Andrej Končalovskij.

Předseda Federálního shromáždění Alexandr Dubček. foto: ARCHIV MAFRAMAFRA

Pražské jaro bylo obdobím snah o uvolnění poměrů v komunistickém Československu. Právě vysoký komunistický funkcionář Dubček ztělesňoval pokus o nastolení „socialismu s lidskou tváří“, který ovšem potlačila vojenská invaze států Varšavské smlouvy do Československa v srpnu roku 1968.

„Už delší dobu jsme přemýšleli o realizaci filmu o (některé) osobnosti. Padla dvě jména, a to Milan Rastislav Štefánik a Alexander Dubček. Uvažovali jsme, jak je to možné, že o těchto osobnostech není žádný hraný film,“ řekl Leca. Rozhodnutí nakonec padlo na natočení filmu, který bude inspirován osudy Dubčeka, který podle producenta není v Evropě neznámou osobností. Snímek nebude životopisným příběhem.

Šance uspět ve světě

Leca Production zkušenosti s točením filmů nemá. Ke spolupráci získala známého ruského režiséra Andreje Končalovského, který se podílí také na scénáři připravovaného filmu a vymyslel i jeho název.

„Právě jeho část na tomto projektu předpovídá, že dílo má šanci obstát v mezinárodním filmovém světě a zviditelnit naši zemi a její neodmyslitelné místo v Evropě. Široký mezinárodní rozhled režiséra k jeho spolupráci na scénáři umožní s odstupem času od historických událostí zobrazit širší geopolitické pozadí událostí roku 1968,“ uvádí v producentské explikaci Andrej Leca. Podle jeho vyjádření navzdory tomu, že půjde o politický thriller, vyžaduje scénář přísné dodržování historických událostí a osobní výpovědi svědků, osobních přátel a rodiny.

Andrej Michalkov-Končalovskij (nar. 1937)

je úspěšný ruský režisér, který se prosadil také na celosvětové scéně. Dlouho působil v USA, kde spolupracoval s herci jako Nastassja Kinski, Robert Mitchum, Keith Carradine (film Mariini milenci, 1984), Jon Voight (Splašený vlak, 1985) nebo Sylvester Stallone a Kurt Russell, se kterýmu natočil fkimi komedii Tango a Cash (1989).

„Dubčekův příběh je příběhem člověka, který překročil hranici a měl odvahu postavit se strachu. Přestal se bát odposlechů, tajných agentů či občasného štěkání z Moskvy a rozhodl se jednat coby svobodný člověk,“ uvedl Končalovskij v tiskové zprávě.

Autorem námětu a scénáře je Karol Hlávka, který stál také u filmu Fontána pro Zuzanu. „Dohodli jsme se na koncepci, která si neklade za cíl zfilmovat biografii známého československého reformátora socialismu. Spíše nám jde o zmapování jakýchsi pravidel hry, obecně fungujících mechanismů moci, které se nevztahují pouze na pohnuta šedesátá léta,“ uvedl Hlávka. Dodal, že o obsazení herců ve snímku rozhodnuto dosud nebylo.

Alexandr Dubček roku 1991.

Film by měl mít premiéru v roce 2018 - u příležitosti 50. výročí takzvaného pražského jara a okupace Československa. Na snímku se patrně budou podílet v koprodukci také Česko, Francie a Itálie, rozpočet projektu by neměl překročit pět milionů eur (135 milionů Kč).

Dubček, rodák ze slovenské vesnice Uhrovec, byl po okupaci Československa v roce 1968 nucen odejít do ústraní. Do vysoké politiky se vrátil po pádu komunismu v Československu v roce 1989 a stal se předsedou federálního parlamentu. V roce 1992 jeho vůz dostal na dálnici smyk a Dubček utrpěl těžká zranění, kterým v listopadu téhož roku podlehl.

Ján Gallovič (uprostřed) jako Alexander Dubček v seriálu České století (Musíme se dohodnout).

České století (Poslední hurá): Jiří Lábus v roli Ladislava Adamce, Oldřich Kaiser coby Oskar Krejčí a Alois Švehlík jako Alexandr Dubček.

Naposledy byl Dubček ve filmu ztvárněn v seriálu ČT České století herci Jánem Gallovičem (epizoda Musíme se dohodnout; o roce 1968) a Aloisem Švehlíkem (epizoda Poslední hurá; o roce 1989)

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...