Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Smutníme po klaunsku, říká Suchý k nedožité devadesátce Jiřího Šlitra

Kultura

  14:00
Nedožité devadesáté narozeniny Jiřího Šlitra (15. 2. 1924 – 26. 12. 1969) připomene nové představení divadla Semafor i souborné CD. Představení Osvobozené divadlo Semafor, které má premiéru dnes večer, označuje jeho autor Jiří Suchý za leporelo, ve kterém zazní kromě Šlitrových písní také melodie Jaroslava Ježka či Ferdinanda Havlíka. Jako host se na jevišti objeví v několika z nich frontman skupiny Chinaski Michal Malátný. Ke Šlitrovu výročí vychází také komplet 4 CD jeho nahrávek.

Jiří Šlitr a Jiří Suchý foto: Supraphon

"Inscenace bude obrazem toho, jak vypadá Semafor dneska - a myslím, že by z něj měl Jiří Šlitr radost," řekl Suchý k chystanému představení. Kdyby prý jeho jevištní partner o Vánocích 1969 tragicky nezemřel, spolupracoval by s ním dodnes a rád. Tehdy toho spolu stačili vytvořit hodně, napsali například tři stovky písní.

Semaforská dvojice Jiří Šlitr a Jiří Suchý

"Určitě víme jedno - Jiří Šlitr tu není, ač by ho bylo zapotřebí. Ale my v Semaforu jsme zvyklí dívat se i na smutné skutečnosti po klaunsku. Proto nelamentujeme nad jeho absencí, ale zpíváme jeho písničky," napsal Suchý v programu k inscenaci. Nový semaforský projekt nebude estrádou ani koncertem. "Nemá dějovou linku - jestli jo, tak o tom nevím," dodal Suchý.

4 CD představí kompletního Ďábla z Vinohrad

Pod názvem Šlitr zpívá Šlitra vychází právě dnes také speciální 4 CD box s podtitulem Písničky a Ďábel z Vinohrad. Komplet spojuje slavné hity i archivní objevy a jeho podstatnou součástí je v této kompletní podobě dosud nikdy nezveřejněné představení Ďábla z Vinohrad z října roku 1968. Reakce na tehdejší aktuální politickou situaci po srpnové invazi dodává sílu každé replice, textu i gestu účinkujících.

Šlitr Zpívá Šlitra: 4 CD vydává Supraphon 14. 2.. 2014

Dalším mimořádným počinem tohoto vydání je amatérský, na papírové desky nahraný záznam několika skladeb Rychnovského dixielandu z roku 1947, první kapely, se kterou vůbec kdy Jiří Šlitr hrál.

Jiří Šlitr (15. 2. 1924 – 26. 12. 1969)

Skladatel, klavírista, herec, malíř a zpěvák založil v roce 1959 spolu se svým divadelním partnerem Jiřím Suchým a muzikantem Ferdinandem Havlíkem divadlo Semafor, které bylo pražským kulturním svatostánkem šedesátých let.

Stihl složit hudbu téměř ke 330 písničkám, hrát v asi dvacítce divadelních her, třech celovečerních a osmi televizních filmech. Původně vystudoval práva, díky čemuž so vysloužil přezdívku Doktor Klavír (neboť byl i vynikající klavírista). Méně se vědělo o jeho výtvarných aktivitách, přestože ilustroval přes 20 knih.

K nejslavnějsím představením Semafor, na kterých se Šlitr podílel,  patřilo například  písničkové pásmo o Zuzaně, Kdyby tisíc klarinetů nebo Jonáš a Tingltangl, ve kterém Šlitr poprvé vystoupil na semaforské jeviště i jako osobitý zpěvák a Suchého herecký partner. Z písní to byly například Krajina posedlá tmou, Klokočí, Nashledanou, Pramínek vlasů a mnohé další.

Šlitrova životní cesta se tragicky uzavřela 26. prosince 1969 a zůstane už asi navždy zahalena tajemstvím. V ateliéru ho našli jeho blízcí s dívkou. Oba už byli mrtví a příčinou smrti byla otrava plynem, který mohl unikat ze starých kamen.

Autoři: ,