Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Snarky Puppy, Ron Carter i Ondřej Ruml. Do Přerova míří osobnosti jazzu

USA

  14:00
PŘEROV - Centrum Přerova obsadí příští týden na tři dny světové hvězdy jazzové hudby. Na Československý jazzový festival s dlouholetou tradicí zamíří například legendární kontrabasista a spoluhráč Milese Davise Ron Carter, australská kytaristka a zpěvačka Sarah McKenzie či energická kapela Snarky Puppy. Československou scénu bude reprezentovat Ondřej Ruml s Matejem Benkem či Michal Motýľ. Podle ředitele přehlídky Rudolfa Neulse je letos o festival velký zájem, část programu je již vyprodaná. Přehlídka se koná od středy 21. října do soboty.

Spoluhráč Milese Davise Ron Carter. foto: Reprofoto

„Největší zájem byl o vystoupení kapely Snarky Puppy, koncert je již vyprodán dva týdny. Myslím si, že zájem lidí přitáhne ve čtvrtek také Ondřej Ruml, kterého se mi podařilo zajistit také v pátek pro vystoupení pro školy, k této tradici jsme se vrátili po letech,“ řekl ČTK Neuls. „Letos to vypadá rozhodně dobře, co se týče prodeje,“ dodal.

Na úvod festivalu ve středu 21. října vystoupí v USA žijící slovenský trumpetista Laco Deczi se svou kapelou Celula New York. Ve čtvrtek zahrají česko-slovenští jazzmani v podobě zpěváka a hudebníka Ondřeje Rumla a sestavy vedené klavíristou Matejem Benkem. Vrcholem večera budou američtí Snarky Puppy, loňští držitelé Grammy.

Australská zpěvačka a pianistka Sarah McKenzie.

O den později se v Přerově představí Sága rodu SHQ, jde o obnovenou sestavu legendárního projektu Karla Velebného. Po nich bude pódium patřit australské kytaristce a zpěvačce Sarah McKenzieové, která přiveze písně ze svého nového alba. Vrcholem pátečního večera bude vystoupení Rona Cartera, jednoho z nejzásadnějších kontrabasistů jazzové historie, spoluhráče Milese Davise. „Muž, který prý dodnes hraje na český kontrabas zakoupený roku 1959 v New Yorku za 125 dolarů, nadchne jistě přerovské auditorium s programem Dear Miles, vycházejícím ze stejnojmenného alba z roku 2007,“ uvedli zástupci festivalu.

V sobotu vystoupí výrazný slovenský jazzový trombonista a skladatel Michal Motýľ, program pak uzavře čtveřice excelentních muzikantů Fourplay. Kvartet se věnuje stylu, často zvanému „smooth jazz“. Natočili 15 alb, spolupracovali mimo jiné s Philem Collinsem. Všechny tři hvězdy - Snarky Puppy, Sarah McKenzieová i Fourplay podle Neulse vystoupí v Česku poprvé.

Československý jazzový festival se řadí mezi jednu z nejvýznamnějších kulturní akcí nejen v Přerově, ale i na celé střední Moravě. Jeho tradice sahá až do roku 1966. V posledních letech navštívili festval například Maceo Parker, Jeff Hamilton nebo Brad Mehldau Trio.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...