Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sněz tu žábu! Do Prahy se chystá Festival francouzského divadla

Kultura

  12:00
PRAHA - Pod poněkud gastronomicky znějícím názvem Sněz tu žábu! se na přelomu února a března uskuteční v Praze první ročník festivalu francouzského divadla. Z velké části se odehraje v novém multifunkčním kulturním centru Venuše ve Švehlovce, jehož vznik iniciovalo občanské sdružení složené převážně studenty vysokých škol a zástupci pražské nezávislé divadelní scény.

Z představení Voyageurs Immobiles souboru Compagnie Phillipa Gentyho. foto: Compagnie Phillipe Genty

„V Česku půjde o první festival zaměřený výhradně na současné francouzské divadlo. Od 28. února do 6. března nabídne i v prostorách Francouzského institutu produkce především mladých tvůrců různých divadelních žánrů - od pantomimy a fyzického divadla přes divadlo loutkové a alternativní až po klasickou činohru. Jeho součástí budou scénická čtení s diskusemi a přednášky,“ uvedla za organizátory Eva Orcígrová.

Cílem projektu je vybudovat přehlídku, která by českému publiku přibližovala francouzskou divadelní kulturu. Vzniká ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze, La société des auteurs et compositeurs dramatiques (SACD) a za podpory Organization internationale de la francophonie (OIF). Je součástí Mezinárodních dnů frankofonie, jejichž cílem je šíření zájmu o francouzsky mluvící kulturu.

Přijedou mladí i etablovaní tvůrci

V rámci prvního ročníku festivalu bylo do Prahy pozváno pět inscenací, které reprezentují odlišné divadelní formy a žánry. Z velké části jde o mladé tvůrce, kteří představují nové tendence a směry fyzického divadla a pantomimy (Compagnie le Festin de Saturne), loutkového divadla (Anonima Theatro), alternativního (ZO Prod Company) a činoherního divadla (Les anges au plafond). Vedle nich přijede i etablovaná Compagnie Phillipa Gentyho.

„S výjimkou tohoto souboru dorazí všichni tvůrci do Česka poprvé. Za sebou však mají účast na velkých mezinárodních divadelních přehlídkách ve Francii, Belgii, Velké Británii a dalších zemích,“ dodala Orcígrová. Scénická čtení představí texty mladých francouzských dramatiků. Uskuteční se jich pravděpodobně pět, a to v režii pěti mladých českých režisérů. Doprovodí je diskuze s tvůrci, překladateli, v několika případech za účasti autorů.

Třetí linie festivalu, přednášková, je cílena na středoškolské a vysokoškolské studenty. K účasti organizátoři oslovují významné osobnosti z české i francouzské oblasti, z prostředí univerzit a divadelní praxe. Festival začne večer, na kterém se budou podílet čeští umělci s francouzskými tvůrci. Program bude tlumočen do českého a francouzského jazyka.

Autor: