Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Snil o knihovně obsahující všechny knihy světa. Nyní se Borgesova sbírka knih otevírá veřejnosti

Kultura

  8:00
BUENOS AIRES/PRAHA - V Buenos Aires byla zkompletována a pro veřejnost otevřena knihovna slavného argentinského spisovatele a vášnivého čtenáře Jorgeho Luise Borgese. „Vždycky jsem si představoval, že ráj je jakousi formou knihovny,“ prohlásil kdysi. Byl ostatně autorem povídky o knihovně obsahující všechny knihy, které by bylo lidstvo schopné napsat.

Jorge Luis Borges v roce 1976. foto: Wikipedia, Descononido

„Knihovna obsahuje svazky, které Borges během svého života přečetl. Mnohé z nich jsou od anglických a severoamerických autorů, jiné se věnují filosofii, historii a náboženství, disciplínám, které jej velice zajímaly,“ uvedla vdova po spisovateli Maria Kodamová. Borgesova sbírka knih je podle ní nedocenitelným mezinárodním dědictvím.

Knihovna se nachází vedle domu, kde Borgesova rodina žila mezi lety 1938 a 1943. Na její renovaci se výrazně podílela městská veřejná banka Ciudad. „Podařilo se nám archivovat více než 2000 svazků. Díky tomu si budou moci tuto knihovnu, která byla pramenem spisovatelovy inspirace, užít i budoucí generace,“ uvedl ředitel banky Javier Ortiz Batalla.

Chirurgická operace stránku po stránce

Proces archivace probíhal pod vedením literární historičky Gabriely Melloni de Mallolové. Jí a jejímu týmu prošly pod rukama všechny svazky stránku po stránce. Mnohé z nich obsahovaly spisovatelovy ruční poznámky. „Byla to složitá ruční práce, se štětečky a rukavičkami, v omezených podmínkách. Prakticky šlo o chirurgickou operaci,“ vzpomíná Mallolová.

Nový román o pražském jaru od autora Skleněného pokoje si britský tisk chválí

Svět knih a knihovnictví provázel Borgese po celý život. Autor, který psal v duchu magického realismu a jehož díla jsou v češtině dostupná pod názvem Spisy I-VI, dlouhodobě působil jako knihovník a v 50. letech zastával funkci ředitele Národní knihovny při univerzitě v Buenos Aires.

Mezi jeho nejznámější díla patří povídka Babylónská knihovna z roku 1941, popisující fiktivní vesmír tvořený obrovskou knihovnou, která obsahuje veškeré knihy, jež mohly být za daných podmínek (sjednocený formát, 410 stran a abeceda o pětadvaceti znacích) na světě napsány. I díky tomu je nynější otevření spisovatelovy „skutečné“ knihovny pozoruhodným jevem.

Jorge Luis Borges je jedním z nejznámějších jihoamerických spisovatelů. Narodil se roku 1899 v Buenos Aires a zemřel v šestaosmdesáti letech ve švýcarské Ženevě. Je držitelem několika literárních cen, například prestižní španělské Cervantesovy ceny.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!