Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Snímek scenáristy a režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově má 15 nominací na Českého lva

Kultura

  11:24
PRAHA - Nejvíc nominací na ceny Český lev získal film Ztraceni v Mnichově. Na druhém místě s dvanácti nominacemi je film Kobry a užovky Jana Prušinovského. Devět nominací získal debut Slávka Horáka Domácí péče i pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců. Film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera získal osm nominací. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Vítězové budou vyhlášeni 5. března.

Režisér Petr Zelenka při natáčení filmu Ztraceni v Mnichově foto: Reprofoto

Film Ztraceni v Mnichově už má několik nominací na Ceny české filmové kritiky - ve všech hlavních kategoriích: za nejlepší film, scénář i režii. Ceny kritiků se budou udělovat už 23. ledna 2016 v Divadle Archa. Před pár dny získal Zelenka také Cenu Josefa Škvoreckého při udílení cen Trilobit Beroun 2016 za adaptaci literárního díla.

Martin Myšička ve snímku Ztraceni v Mnichově

Vyhlášení cen Český lev proběhne 5. března v pražském Rudolfinu, moderátorkou večera v přenosu České televize bude opět Lucie Výborná.

Na dnešní tiskové konferenci ČFTA byli vyhlášeni i vítězové nestatutárních cen - za nejlepší filmový plakát a ceny filmových fanoušků. Jsou jimi Michal Tilsch, tvůrce plakátu filmu Kobry a užovky, a režisér tohoto snímku Jan Prušinovský. Letos poprvé převzali vedle diplomů skleněné sošky designéra Jakuba Berdycha.

Zleva režisér Jan Prušinovský s Cenou filmových fanoušků a výtvarník Michal Tilsch s Cenou za nejlepší filmový plakát.

Celkem 119 členů ČFTA vybíralo ze 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015. O České lvy se utkají v 15 kategoriích. Novinkou 23. ročníku je udílení cen za televizní tvorbu. Zapojily se Česká televize, TV Prima, TV Nova, HBO Europe a TV Barrandov, které do tří kategorií nominovaly vybraná díla. Akademici o nich rozhodnou ve druhém kole hlasování.

Recenze nominovaných snímků:

Podle prezidenta akademie Iva Mathé je pozoruhodné, že si její členové všimli například česko-německého filmu Schmitke. „Nedokážu odhadnout, do jaké míry se favorité prosadí, i když filmy Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky či Domácí péče mají nominací nejvíc. To ale není záruka pro finální hlasování,“ řekl Mathé ČTK.

Českého lva za nejlepší dokument může získat jeden z pětice snímků Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek), Filmový dobrodruh Karel Zeman (režie Tomáš Hodan), Mallory (režie Helena Třeštíková), Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková), Vlna vs. břeh (režie Martin Štrba).

Do kategorie Nejlepší film byly nominovány s trojicí s nejvyšším počtem nominací i snímky Fotograf režisérky Ireny Pavláskové a Schmitke Štěpána Altrichtera.

Režisér Petr Zelenka při natáčení filmu Ztraceni v Mnichově
Já na bráchu, brácha na mě. Ve filmu dojde i na soud, Užovka a Kobra u něj drží...

Do finálové pětice o nestatutární Cenu Magnesia za nejlepší studenstký snímek se probojavaly Hudečkův Furiant, Soukupův Lesapán, film Jakuba Šmída Amanitas, Václava Huleše Táta a Jana Sasky Happy End.

Nově mohli akademici navrhnout kandidáty na cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize. Do druhého kola postupují návrhy, které podpořili nejméně tři členové akademie.

Sošku Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli mohou získat herečky Alena Mihulová za film Domácí péče, Máša Málková za film Fotograf, Tereza Voříšková za roli ve filmu Laputa, Martha Issová za Sedmero krkavců a Jana Plodková za Ztraceni v Mnichově. Z jejich mužských kolegů pak Boleslav Polívka za film Domácí péče, Karel Roden za roli ve filmu Fotograf, Hynek Čermák za Gangster Ka, Matěj Hádek za Kobry a užovky a Martin Myšička za roli ve snímku Ztraceni v Mnichově.

Cena Český lev se uděluje od roku 1993. ČFTA byla založena o dva roky později, v roce 2013 prošla transformací na zapsaný spolek. V současné době má 266 členů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!