Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sobotní Noc divadel láká na představení i do zákulisí. Zúčastní se 80 souborů

Kultura

  7:00
Přes osmdesát divadelních souborů ze čtyřiadvaceti českých a moravských měst se zapojí do projektu Noc divadel 2013, která se uskuteční v sobotu 16. listopadu. Zájemcům nabídne nejen divadelní představení, ale také možnost poznat zázemí velkých i komorních scén a zúčastnit se workshopů nebo veřejných zkoušek.

Pražské divadlo Rubín foto: Reprofoto

Noc divadel proběhne souběžně v jedenácti evropských zemích, v ČR bude poprvé. "Komponovaný večer European Theatre Night se pořádá od roku 2008 a vždy třetí listopadovou sobotu představuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. Divadla otevírají své prostory a příchozím nabízejí představení pro děti i dospělé, autorská čtení, semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací či prohlídky zákulisí," uvedla Martina Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU), který je koordinátorem české části akce.

Do Noci divadel se zapojí i ostravské Divadlo Petra Bezruče

Zájem českých divadel o akci je podle organizátorů mimořádný, stejně jako odezva veřejnosti, neboť na mnoha místech je kapacita termínovaných akcí už naplněna. Přesto příchozí nepřijdou zkrátka a budou moci využít řady akcí pro děti i dospělé. V Brně například připravili lampionový průvod, v pražském A Studiu Rubín se uskuteční workshop s dramatikem Petrem Kolečkem, v Šumperku se bude pochodovat v maskách, řadu akcí plánují pražská La Fabrika, Ypsilonka, Divadlo na Fidlovačce i Národní divadlo, které oslaví 130 let a 30 let od Nové scény. Otevřené dveře naleznou zájemci také v královéhradeckém Klicperově divadle.

Havlova Audience třikrát jinak

"Na třech místech se bude v předvečer sametové revoluce hrát Audience Václava Havla - v Ostravě a v pražských divadlech D 21 a v Celetné," dodala Černá.

Noc divadel se uskuteční ve většině divadel pro návštěvníky zdarma, avšak z kapacitních důvodů je nutná registrace zájemců. Aktivity zpoplatněné symbolickou částkou jsou v programu označeny. Podle ředitelky IDU Pavly Petrové nabídne tato akce srovnatelné kulturní vyžití jako už tradiční Noc literatury či Muzejní noc.

IDU ve spolupráci s portálem CityBee zveřejnil program, díky němuž si může každý naplánovat, jak chce svou první Noc divadel prožít. Naleznou ho na adrese www.citybee.cz/noc-divadel.

Autoři: ,