Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Socialistické monumenty promění videomapping a performance

Kultura

  14:00
PRAHA - Tři výtvarné monumenty z doby reálného socialismu ožijí díky společnému projektu festivalu Lunchmeat 2014 a iniciativy Vetřelci a volavky. Ve třech dubnových večerech se na Vyšehradě, Pankráci a Barrandovském mostě propojí invence současných vizualistů s patinou architektonických skvostů pozdně modernistického sochařství. První akce proběhne ve čtvrtek 17. dubna.

Projekce od kreativního studia Lunchmeat v Mladé Boleslavi foto: Lunchmeat Festival

Audiovizuální festival Lunchmeat rozšiřuje tímto projektem své tradiční warmupové venkovní projekce o architektonický a sochařský rozměr. V projektu se prolne digitální práce současných vizuálních umělců s výtvarnými monumenty z období reálného socialismu.

Zeď Stanislava Kolíbala (Vyšehrad)

Veřejná promítání se konají ve spolupráci s Pavlem Karousem, který stojí za projektem Vetřelci a volavky, mapujícím opomíjená a zapomenutá sochařská díla z doby normalizace. Každý z vizualistů představí publiku specifický proces tvorby, který je zároveň kreativní intervencí do zažitého uměleckého díla v městském prostoru. Každou z projekcí uvede krátká přednáška, která přiblíží mapovaný objekt a jeho historii.

PROGRAM akcí

17. 4. 19:30, Vyšehrad, Zeď Stanislava Kolíbala

Sochařsky pojednanou opěrnou zeď od architekta Stanislava Kolíbala na pražském Vyšehradě audiovizuálně zpracují Robert Palkovič, Petr Zábrodský (FAMU CAS) a Jan Petýrek (AVU). Společně vytvoří interaktivní videomapping, vycházející z geometrických tvarů Kolíbalových výtvarných kompozic.

Stanislav Kolíbal patří mezi průkopníky neokonstruktivismu a minimalismu v Čechách. V roce 1968 spolu s architektem Stanislavem Hubičkou vypracoval plány na stanici metra Gottwaldov (dnes Vyšehrad) a opěrné zdi Gottwaldova mostu (Nuselský most).

19. 4. 19.30, Barrandovský most, Rovnováha Josefa Klimeše

Na úpatí Barrandovského mostu bude rovnováhu Josefa Klimeše udržovat zlínské progresivní uskupení Opuka. Pro tento jedinečný betonový monument si Opuka připravila speciální audiovizuální set.

Akademický sochař Josef Klimeš je držitelem významného ocenění Grand Prix za realizaci pro český pavilon Expo 58. Cyklus jeho plastik Řeka z nehodivského mramoru a oblázků zdobí od roku 1984 stanici metra Holešovice. Monumentální plastiku z litého betonu nazvanou Rovnováha vytvořil pro Barrandovský most v roce 1989.

22. 4. 19.30, Zelený pruh, betonový reliéf

Geometrický betonový reliéf na Pankráci rozpohybuje autorská dvojice Pavel Karous a Jiří Rouš. Autoři slibují rovněž obsáhlou přednášku o vzniku pankráckého sídliště a jeho proměnách v čase.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!