Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sopranistka Danielle de Niese uvede v Rudolfinu Mozartovy árie

Kultura

  11:47
PRAHA - Světově žádaná americká sopranistka Danielle de Niese zazpívá krátce po Novém roce v české metropoli. S Pražskou komorní filharmonií přednese 6. ledna ve Dvořákově síni Rudolfina ryze mozartovský program. Mladá pěvkyně záměrně vybrala pro své první vystoupení v Česku i árii Zuzanky z Mozartovy opery Figarova svatba, kterou Praha proslavila.

Americká sopranistka Danielle de Nieseová foto: ČTK

"Tento výjimečný koncert zahájí rok 2010. Danielle de Niese přednese Mozartovy árie, které jejímu hlasu vyhovují nejvíce a se kterými momentálně sklízí velké úspěchy po celém světě," řekl mluvčí PKF Marek Dolina. Mozartovy árie obsahuje i její nejnovější CD.

Temperamentní Američanka australsko-srílanského původu věnuje část večera i méně uváděné opeře Idomeneo; dílu zkomponovanému na mytologické, osudové téma. Publikum uslyší po předehře recitativ a árii Ilii.

Z vrcholné Mozartovy tvorby zazní komediální opera Takové jsou všechny (Cosi fan tutte), z níž de Niese zazpívá recitativ a árii Despiny. Zazní i Symfonie č. 32 a moteto pro soprán a orchestr Exultate, jubilate. Večer řízený šéfdirigentem PKF Jakubem Hrůšou vyvrcholí známou koncertantní scénou pro soprán Bella mia fiamma, addio!

Sopranistka má za sebou již vystoupení v newyorské Metropolitní opeře, v Královské opeře Covent Garden v Londýně či na festivalu v Glyndenbourne. Ve slavné MET se představila již v devatenácti letech v roli Barberiny v Mozartově Figarově svatbě, kde zpívala s Renée Flemingovou či Brynem Terflem.

Do téže inscenace na stejné scéně se v letošní sezoně vrátila v hlavní ženské roli Zuzanky. Pro vydavatelství Decca natočila s francouzským souborem Les Arts Florissants a dirigentem Williamem Christiem profilovou desku s Händlovými áriemi.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!