Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Propadák i prokletí. Co možná nevíte o filmu Blade Runner, jehož děj se odehrává v listopadu 2019

Harrison Ford ve filmu Blade Runner (1982). Režie: Ridley Scott. foto: Warner Bros.

Děj sci-fi snímku Blade Runner (1982) režiséra Ridleyho Scotta se odehrává v listopadu 2019. Pouhým vyhlédnutím z okna divák zjistí, že tato vize budoucnosti se nenaplnila. Se serverem Lidovky.cz se podívejte na pět věcí, které o kultovním filmu možná nevíte.
  5:00

Inspirace

Snímek se volně inspiroval klasickým sci-fi dílem Sní androidi o elektrických ovečkách? spisovatele Philipa K. Dicka. V pozdějších vydáních kniha vychází už pod názvem Blade Runner a původní název má jako podtitul.

Je ovšem paradoxní, že režisér Ridley Scott knihu nikdy nečetl. „Nějak jsem se do toho nemohl dostat,“ prohlásil jednou. „Byl jsem na straně 32 a už tam bylo asi 17 příběhových linií,“ dodal.

Sám Philip K. Dick zemřel v roce 1982, chvíli před premiérou filmového Blade Runnera. Viděl ovšem scénář, který se mu údajně vůbec nelíbil, protože byl osekaný o jemné nuance a hluboké myšlenky jeho díla.

Harrison Ford jako lovec replikantů ve filmu Blade Runner.

Běžci se skalpely

Název Blade Runner si filmaři vypůjčili z jiného díla. Jmenuje se tak totiž román slavného spisovatele Williama S. Burroughse, mimo jiné autora Nahého obědu nebo Feťáka.

Burroughsův Blade Runner pojednává o budoucnosti, kterou pustoší smrtící virus. Mezi lidskými koloniemi pobíhají poslíčci přenášející léky, zdravotnické vybavení a skalpely. Odtud také název Blade Runner, anglicky běžec se skalpelem. Román nemá s filmem Ridleyho Scotta nic společného.

Autíčka

Ve filmu se lidé i replikanti přepravují takzvanými spinnery. Tato vozidla dokáží létat rovně, ale mohou stoupat i klesat vertikálně. Právě jejich designem se alespoň částečně inspirovala novinka společnosti Tesla vizionáře a podnikatele  Elona Muska. V rozhovoru to přiznal sám Musk.

Nový elektromobil svým vzhledem připomíná obrněný vůz.

Propadák

Ačkoliv je dnes snímek považován za kultovní klenot, který ovlivnil kinematografii a vydláždil cestu cyberpunkovým dílkům jako Akira nebo seriál Altered Carbon, ve své době byl ohromným kasovním propadákem. S rozpočtem 30 milionů dolarů (což byly v roce 1982 obrovské peníze) vydělal jen něco mezi 28-32 miliony.

Na vině mohlo být až příliš vážné téma filmu, násilí nebo prostě fakt, že Blade Runner v kinech zápasil s gigantickém E.T. - Mimozemšťanem od Stevena Spielberga.

Prokletí

Někteří věří, že Blade Runner je prokletým filmem. Důvodem je, že celá řada společností, které se ve filmu z roku 1982 vyskytují, do dnešního dne skončila, propadla nebo rovnou zkrachovala.

Takovým případem mohou být například aerolinky Pan American World Airways (zkrachovala v roce 1991), elektronická společnost RCA (skončila v roce 1986), telekomunikační firma Bell Phones (zkrachovala ještě ten samý rok) nebo firma Atari. Atari sice stále existuje, ale je již pouhým stínem technologického giganta z osmdesátých let.

Film Blade Runner (1982). Režie: Ridley Scott.