Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Soumrak demokracie v Americe. Dům z karet a jeho ironický pohled pod pokličku americké politiky

USA

  6:00
Seriál Dům z karet, který ve středu 13. ledna začala vysílat Česká televize, přináší sarkastický pohled pod povrch americké, potažmo světové politiky. Nejvyšších met v něm dosahuje všehoschopný intrikán ve vynikajícím podání Kevina Spaceyho.

Ví, že dosáhne svého. Francis „Frank“ Underwood netouží po penězích, ale po moci. foto: Česká televize

Inteligentní, kriticky naladěná část amerického publika Dům z karet miluje. Především pochopitelně pro jeho obsah: ten dokonale vychází vstříc téměř povinnému a převážně oprávněnému zhnusení politikou. Důvodů obliby je ale víc. Seriál konvenuje duševně mladému obecenstvu i proto, že je vlajkovou lodí nového modelu audiovizuální tvorby – nevznikl pod křídly žádného z tradičních televizních molochů, ale vyrobila jej streamovací služba Netflix. A jeho první sérii dala v únoru 2013 divákům k dispozici rovnou celou, bez nutnosti čekat na vysílání jednotlivých dílů, jak je tomu v případě klasických televizních stanic. Nynější uvedení v České televizi tuto vymoženost eliminuje, i tak ovšem zůstává dost důvodů, proč seriál sledovat.

Předně proto, že technologii moci vykresluje opravdu výstižně a univerzálně. Zdánlivě je Dům z karet výsostně americká záležitost, přitom ale vychází ze stejnojmenné minisérie BBC, respektive z románu Michaela Dobbse, bývalého anglického konzervativního politika (proto se, pochopitelně, příběh odehrává uvnitř Demokratické strany...).

Hlavní hrdina Frank Underwood je nadčasová figura intrikána prahnoucího po moci, pro nějž jsou ideály demokracie pouhými nástroji k vlastní expanzi. Svůj pragmatický cynismus kolem sebe šíří jako nákazu a diskredituje celý systém. Britský rodokmen seriálu nezapře spřízněnost s lidovějším a mnohem humorněji laděným seriálem Jistě, pane ministře. V Domě z karet vtip nechybí, daleko víc je však tento seriál politickým dramatem až thrillerem, ovšem vyprávěným s nadhledem a ironickou věcností.

Příležitostným glosátorem dění, který se tu a tam obrací do kamery a ďábelsky svádí diváky ke spojenectví, je sám Frank Underwood. „Tu ženskou miluju. Víc, než žralok miluje krev,“ svěří se kupříkladu s náklonností ke své manželce. V tomto takřka dojemném macbethovském vztahu ale rozhodně není jen jeden žralok: Claire Underwoodová svého manžela podporuje se vší vehemencí a leckdy to vypadá, že jeho kariéra je především jejím dílem. Nezapomíná přitom ani na tu svou, z nemilosrdné šéfky prominentní charitativní organizace to dotáhne až na vyslankyni v OSN... Robin Wrightová není ve své roli tvrdé, svérázně milující Claire o nic horší než Kevin Spacey jako Frank. A co víc, (zatím) ve čtyřech epizodách se postavila i za kameru coby režisérka.

Režisérské osobnosti jsou dalším z trumfů Domu z karet: po Davidu Fincherovi, který seriál výborně nastartoval, přišli například Joel Schumacher nebo později Agnieszka Hollandová. Své režisérské umění si v jedné epizodě ověřila i herečka Jodie Fosterová.

Dům z karet

USA 2013

Režie: David Fincher ad.

Vysílá ČT od 13. ledna

Česká televize uvádí Dům z karet ve 22.20. Není to ten nejlukrativnější čas, ovšem na druhé straně jde o realistické posouzení potenciálu tohoto seriálu v klasickém vysílání. Mnozí zájemci už seriál nějakým jiným způsobem zhlédli (tříletý odstup od americké premiéry je v dnešní době nesmírně dlouhý) a pro většinové české publikum tahle podívaná, co naplat, není. Už proto, že než se truchlivá česká politika dostane na úroveň té „prohnilé“ americké, bude to ještě dost dlouho trvat. Nechutných zjevů má i Česko dost, ale bonmoty Miloše Zemana na ty Underwoodovy rozhodně nemají. (pozn. red.: ČT později zveřejnila zprávu, v níž oznámila, že premiérové vysílání seriálu přesouvá na úterý na 21.00. V středu zůstává vysílaví čas repríze.).