Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Borovicové ostrovy. Vyhrajte knihu o vousech a Japonsku

Kultura

  12:00
Příběh Gilberta Silvestra, který se zabývá studiem vousů ve filmech, výborně kombinuje bizarní momenty i filozofii. Gilbert se jednoho dne probudí po velice živém snu, v němž se mu zdá o tom, že ho podvádí manželka.

Borovicové ostrovy foto: Paseka

Je tak přesvědčený o pravdivosti svého snu, že si sbalí věci a vydá se prvním letadlem do Japonska. Tam se seznámí s dílem básníka Macua Bašóa a rozhodne se, že musí spatřit měsíc nad Borovicovými ostrovy.

Jenže ještě než se na svou pouť vydá, setká se se studentem Josou, kterého na cestách vede úplně jiná kniha: průvodce po nejlepších místech k sebevraždě. Povede se mu mladíkovo rozhodnutí změnit? A jakou proměnou projde sám Gilbert coby náruživý milovník kávy v zemi zasvěcené čaji? Román Marion Poschmannové překvapuje jazykovou invencí a literárními odkazy, zároveň předkládá čtivý příběh plný zvratů i důvtipných kliček v ději. V Německu je Poschmannová opěvována nejen kritiky, ale především čtenáři.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Kolik je let autorce knihy? Své odpovědi posílejte do neděle 19. května. Ze správných vybereme vítěze.

Autor: