Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ulité peníze u Kottových mizely v igelitkách. Vyhrajte knihu Operace Rath

Kultura

  6:00aktualizováno  7:00
Korupční skandál okolo zakázek pro nemocnice ve Středočeském kraji, v jehož ohnisku stál někdejší středočeský hejtman a poslanec David Rath, je nejznámější a nejvíce medializovanou korupční kauzou posledních desetiletí. Tři ambiciózní lékaři David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová manipulovali se zakázkami. Celé večery přepočítávali úplatky. Miliony brali, ač měli jasné signály, že po nich policie jde. Přesto v systémové korupci pokračoval.

David Rath, hlavní postava knihy Operace Rath foto: ČTK

Více než tři roky sledoval novinář a vedoucí serveru Lidovky.cz Radek Kedroň pozadí největšího korupčního případu novodobé české historie. Shromáždil dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Výsledkem je téměř dokumentární rekonstrukce kauzy, která nahlíží notoricky známý příběh z dosud neznámých úhlů. A čte se jako detektivka.

A jak knihu Operace Rath vyhrát? Stačí odpovědět na otázku: Jak dlouhou dobu strávil David Rath ve vazbě? Odpovědi posílejte do neděle 13. září.

Ukázka z knihy:

Kniha Operace Ratha - Pohled do zákulisí policejního vyšetřování vyšla 17. srpna 2015.

Středa, 30. května 2012

Šebkovou s Ševcovicem trápili už čtrnáct dní noční můry. Každé ráno, když nasedli na Severu do služební octavie, aby se vydali ku Praze, podělili se o sny. Oba je pronásledovalo to samé. Jako by je doběhl stres a nejistota, kterou zažívali při přípravě zásahu. Zase procházeli dům v Rudné, prohlíželi místnost po místnosti, ale když se prokousali k trezoru pod podlahou, zírali jen do prázdné plechové krabice. Miliony byly fuč.

Rotující noční děsy jim z podvědomí vyvolávaly trauma, které nevědomky přehlíželi. Nenašli všechno. Jedno vlákno se přetrhlo. To byla zpráva ze snu. A ve snu – přísahali by, že oba tu samou noc – přehlížený detail našli. Vybavil se jim únorový odposlech, na němž Pancová mluvila s Kottem o uschování peněz: „Uděláme z toho ruličky. Já to zase dám do tý igelitky...“ Oni ale při domovní prohlídce žádné ruličky nenašli. Nenašli ani igelitku. Bankovky, co objevili, byly v balíčcích a pouze v papírových sáčcích.

... v celé pýše a ubohosti.

„Dosud nepublikované informace z kauzy Rath jako na dlani! Právě vyšel poctivě zmapovaný a velmi slušně literárně zpracovaný příběh korupčníků Ratha, Pancové a Kotta, které jsme poslední tři roky vídali jen po minutách v televizních novinách a které nám nyní publicista Radek Kedroň představuje v celé jejich pýše a ubohosti.“

Kateřina Kadlecová, Reflex

„Měli tam ještě jinou skrýš. Hůř dostupnou. Přendávali tam peníze jen jednou za čas,“ zamyslel se na hlas Ševcovic. Když jim Salačová vybudovala trezor pod podlahou v předsíni, proč by jim nemohla při rekonstrukci domu postavit i další, maskovanější skrýš? „Tady se nechám píchnout, jestli je to jinak,“ řekl a prstem jako jehlou namířil na krční tepnu. Až později se od sousedů doslechli, že při rekonstrukci byly slyšet z domu několik dní sbíječky a nákladní auta odvážela tolik suti, jako by si uvnitř budovali protiatomový kryt.

... nedělat si žádné iluze.

"Je to dokument? Román z lékařského prostředí s detektivní zápletkou? Psychologický román? Od všeho je tam kousek. Autorovi, který odvedl mravenčí práci, se podařilo nudné odposlechy a hodiny nekonečného soudního líčení přetavit v akční podívanou. Musel často snést nepěkný pohled na hnisající otevřenou ránu. Měl však také možnost sledovat fascinující zásahy operujících detektivů. Výsledkem je výjimečná kniha, která je svědectvím nejen o korupčních praktikách, detektivních a soudních taktikách, ale také společenskou sondou do sfér, o nichž bychom si neměli dělat žádné iluze."

Radka Mothejzíková, Kultura 21

V Praze je toho dne čekaly fanfáry. Bez ohledu na děravé počty museli policejní pohlaváři uznat, že operace byla úspěšná. Šebkovou, Ševcovice a další dva detektivy, kteří ve vrcholné fázi pracovali na Rathově případu, si předvolal přímo tehdejší policejní prezident Petr Lessy. Každému z nich udělil odměnu 15 tisíc korun. Hrubého, samozřejmě. Prémii inkasoval i jejich nadřízený, ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec, jehož od případu drželi co nejdéle co nejdále. Na jeho předávacím dokumentu zahlédli vyšetřovatelé řádově jinou částku. Vyšší, samozřejmě. Půlrok práce a permanentního stresu měl v policii cenu patnácti tisíc korun. A k tomu bonus v podobě nočních můr.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...