Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Dny opuštění. Vyhrajte druhou knihu úspěšné spisovatelky Eleny Ferrante

Kultura

  5:34
Ve druhém románu Eleny Ferrante, stejně jako ve všech pozdějších, je hlavní hrdinkou žena stržená vírem svých emocí a dávných vzpomínek. Olgu, spisovatelku žijící v Turíně, která se vzdala své kariéry ve prospěch rodiny, opustí zdánlivě bezdůvodně manžel a nechá ji topit se v pochybách a klamných nadějích na jeho návrat. Olga se nejprve snaží žít jako doposud a zůstat za všech okolností klidná, ale do mysli se jí neustále vkrádá vzpomínka z jejího dětství v Neapoli na ženu opuštěnou mužem, kterou ona sama přezdívá Chudinka.

Dny opuštění foto: Prostor

Té se za žádnou cenu nechce podobat, ale jak se odkrývají důvody manželova odchodu, propadá se stále víc do beznaděje, deprese a neschopnosti postarat se o svou rodinu. Elena Ferrante dokázala pád své hrdinky na dno vylíčit s naléhavou intenzitou a detailně popsala hluboké výkyvy mezi zdánlivým vnitřním klidem a hysterií, které doprovázely Olžin přerod závislé ženy v samostatnou bytost.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku kolik knih vyšlo v Česku spisovatelce Eleně Ferrante? Své odpovědi posílejte do čtvrtka 2. května. Ze správných vybereme vítěze.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!