Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Láska k literatuře a těžká dřina. Vyhrajte román Stoner

Kultura

  12:00
William Stoner se narodí na konci devatenáctého století v Missouri do nesmírně chudé farmářské rodiny. Rodiče ho pošlou studovat zemědělství na místní univerzitu, ale mladý William se místo toho zamiluje do anglické literatury a oblíbí si univerzitní život, který je pravým opakem žebrácké dřiny, jakou poznal do té doby.

Stoner foto: Kniha Zlín

Přesto ho ale během následujících let potká celá řada neúspěchů: svatba s dívkou ze „slušné“ rodiny způsobí odcizení mezi ním a rodiči; jeho kariéra je v troskách; žena a dcera se od něj chladně odvrátí; osvěžující zkušenost s novou láskou skončí hrozbou skandálu. Stoner se ještě víc uzavře do sebe, znovu objeví stoické mlčení předků a čelí nezbytné samotě.

Průzračný a hluboce dojemný román Johna Williamse je dílem nenápadné dokonalosti. William Stoner z něj vyčnívá nejen jako typický Američan, ale i nepravděpodobný existenciální hrdina, a jako postava z obrazu Edwarda Hoppera z něj vystupuje jako temný reliéf na pozadí nemilosrdného světa.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Kde se narodil bautor románu John Williams? Své odpovědi posílejte do neděle 21. června. 

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!