Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Vyhrajte knihu Můj dědeček by mě popravil

Kultura

  12:00
„Jsem vnučka Amona Götha, muže, který postřílel stovky lidí – a protože jsem černá, podle něj podřadné rasy, nejspíš by zabil i mě...,“ říká Jennifer Teegeová. Její život se odhalením rodinného tajemství obrátil vzhůru nohama. V osmatřiceti objevila na fotografii v knize svou matku a dědečka. Tento objev nadobro roztříštil Jennifeřinu identitu i představu o sobě samé.

Jennifer Teegeová/Nikola Sellmairová - Můj dědeček by mě popravil. foto: Argo

Do té doby znala Amona Götha jen ze slavného filmu Schindlerův seznam a měl pro ni tvář herce Ralpha Fiennese, stejně jako pro miliony lidí po celém světě. Brutální velitel koncentračního tábora Plaszow, Schindlerův kumpán v pitkách, ale současně jeho naprostý protiklad. Göth zabil tisíce nevinných lidí, s potěšením je vlastnoručně střílel nebo na ně štval psy. V roce 1946 za to skončil na šibenici. Jeho životní družkou byla Ruth Irene Kalderová, Jennifeřina babička, která se v táboře mimo jiné o jeho psy starala. Roku 1983 spáchala sebevraždu.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Z jaké země pocházel otec Jennifer Teegeové? Své odpovědi posílejte do neděle 25. března. Ze správných vybereme vítěze.

Autor: