Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Záhada expedice SS pod vedením Ernsta Schäfera. Vyhrajte knihu Nacisté v Tibetu

Kultura

  5:38
Dne 21. prosince 1938 překročila vysokohorský průsmyk Nathu-La mezi Sikkimem a Tibetem v Himálaji karavana jezdců. Bylo to pět mladých mužů, kteří jako první Němci obdrželi oficiální povolení navštívit „zakázané město“ Lhasu. Na jejich zavazadlech vlály vlaječky s hákovými kříži a runami SS. Tito muži byli důstojníky SS a jejich expedice požívala zvláštní podpory Heinricha Himmlera a jeho SS-organizace „Ahnenerbe“.

Bruno Beger se pokouší o antropometrické měření u jedné Tibeťanky v severním Sikkimu foto: Volvox Globator

Co hnalo těch pět mužů na střechu světa? Šlo zde jen o zoologické výzkumy, antropologická měření a geomagnetické experimenty? Jednalo se zde o vybudování tajných diplomatických kontaktů za zády britské říše? Nebo měli v Tibetu dle možností najít případné relikty „Praárijců“? Dodnes se okolo expedice z let 1938/1939 odvíjejí mnohé spekulace. Peter Meier-Hüsing před námi předestírá historii a dohru tohoto podniku a přidává k tomu kritické poznámky o ideologickém pozadí, které vedlo ke vzniku této expedice.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Pro jakou rozhlasovou stanici pracuje autor knihy? Své odpovědi posílejte do čtvrtka 4. dubna. Ze správných vybereme vítěze. 

Peter Meier-Hüsing

Peter Meier-Hüsing (1958) je církevní historik, novinář na volné noze a spisovatel. Pracuje pro rozhlasovou stanici Rádio Brémy, kde vede kronikářskou rubriku. Jeho velkou vášní je kromě psaní horolezectví, proto napsal vedle publikací z církevní historie také knihy o historii alpinismu. Jeho velký zájem o Tibet a jeho historii ho vedl k tomu, že se začal intenzivně zabývat tématem expedice Ernsta Schäfera a jejím pozadím.

  Kniha Nacisté v Tibetu vychází v rámci Velkého knižního čtvrtka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!