Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Spielberg chystá novinářské drama. Zahrají si v něm Hanks a Streepová

Kultura

  8:24
LOS ANGELES - Americký režisér Steven Spielberg natočí novinářské drama The Post o skutečné kauze úniku a zveřejnění citlivých vládních informací během války ve Vietnamu. Pro svůj nový snímek získal oscarové herce Toma Hankse a Meryl Streepovou, kteří se podle serveru týdeníku Entertainment Weekly objeví na plátně poprvé spolu.

Režisér Steven Spielberg. foto: Reuters

Vynést pravdu na světlo. Oscarový Spotlight je poctivý film o poctivé žurnalistice

Film ukáže roli deníku The Washington Post v aféře zvané Pentagon Papers z roku 1971. Týkala se tajných dokumentů amerického ministerstva obrany o vietnamské válce, které dokazovaly, že oficiální místa klamou Američany. O dokumentech informoval také deník The New York Times.

Hanks bude hrát známého novináře Bena Bradleeho a Streepová legendární vydavatelku listu a držitelku Pulitzerovy ceny Katherine Grahamovou, kteří rozpoutali soudní bitvu o to, zda mají noviny právo uniklé dokumenty zveřejnit.

Materiály vynesl vojenský analytik Daniel Ellsberg, označovaný za jednoho z prvních „whistleblowerů“, jedinců upozorňujících na nekalé praktiky na svém pracovišti. Kdo bude hrát roli tohoto protiválečného aktivisty, se zatím podle amerického tisku neví.

Americká i další zahraniční média píšou, že téma snímku je nyní více než příhodné s ohledem na boj nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s médii a na případy úniku utajovaných informací. Streepová je navíc známá svou kritikou nového šéfa Bílého domu.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...