Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Steven Spielberg se po Lincolnovi vrhne na Napoleona

Kultura

  7:00
LOS ANGELES - Režisér Steven Speilberg oznámil, že se ujme scénáře, na němž v 70. letech pracoval jeho slavný kolega Stanley Kubrick.

Režisér Steven Spielberg na udělování Oscarů. foto: ČTK/AP

Než slavný režisér Stanley Kubrick v 70. letech vzdal práci na svém snímku o Napoleonovi, hovořil o něm s absolutním nadšením. Teď se projektu rozhodl ujmout Steven Spielberg, který příběh zpracuje jako televizní minisérii.

Tvůrce životopisného filmu o prezidentu Lincolnovi svůj úmysl pokračovat v portrétování historických osobností oznámil v rozhovoru pro francouzskou televizní stanici Canal +. Jak uvedl magazín Hollywood Reporter, Spielberg hodlá na projektu spolupracovat s rodinou Stanleyho Kubricka.

"Chystám nejlepší film, jaký kdy vznikl..."

Kubrick byl prý v 70. letech napoleonovským projektem nadšený a opravdu důkladně se mu věnoval - po celé roky se zabýval studiem vojevůdcova života. V losangeleském muzeu umění je k vidění pracovní verze dopisu, který Kubrick v souvislosti s tímto dílem adresoval producentům: "Není možné vám vylíčit, co se chystám dělat, s výjimkou toho, že čekám, že natočím nejlepší film, jaký kdy vznikl." 

Z filmu A. I. Umělá inteligence

Steven Speileberg se Stanleym Kubrickem spolupracoval na snímku A. I. Umělá inteligence z roku 2001: i na tomto projektu začal Kubrick pracovat v 70. letech a Spielberg jej se značným časovým odstupem dokončil.

Autor: