Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Spisovatelé odcházejí z agentury zastupující i Rowlingovou. Vadí jim její výroky o transsexuálech

Kultura

  19:39
LONDÝN - Agentura The Blair Partnership zastupuje kromě sportovců a politiků i několik desítek britských spisovatelů. Ti teď kvůli výrokům J. K. Rowlingové na společnost tlačí, aby dala hlasitě najevo, že s vyjádřeními Rowlingové na adresu transsexuálů nesouhlasí. Někteří se rozhodli společnost opustit úplně.

Na slavnostní premiéru dorazila i autorka celé ságy o Harrym Potterovi, britská spisovatelka J. K. Rowlingová. foto: Reuters

Fox Fisher, Drew Davies a Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttirová oznámili, že již déle nehodlají spolupracovat s agenturou reprezentující snad nejznámější britskou spisovatelku J. K. Rowlingovou. 

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová na slavnostní premiéře hry Harry Potter...
Spisovatelka J. K. Rowlingová s manželem Neilem Murraym pózují na slavnostní...

„Svoboda projevu může být udržována jen ve chvíli, kdy odstraníme všechny strukturální nerovnosti, které zabraňují menšinám a znevýhodněným skupinám dosáhnout stejných možností, jakých se těší zbytek,“ píší spisovatelé v oficiálním prohlášení. Ze společnosti se rozhodli odejít poté, co měli pocit, že se agentura za práva transsexuálů údajně porušovaná výroky její nejznámější autorky nepostaví.

Společnost na odchod odpověděla tím, že reprezentuje rozmanité autory všech vyznání, etnicit či sexuálních orientací. Rozhodně prý ale nehodlá nijak ovlivňovat jejich soukromé názory a postoje. 

Začátkem června podobný problém řešilo i britské nakladatelství Hatchette, které tradičně vydává knihy J. K. Rowlingové. Zaměstnancům bylo vedením přikázáno, že nesmějí odmítnout pracovat na nové dětské knize spisovatelky, i když nesouhlasí s jejím pohledem na transsexuály. 

Menstruace

Problémy začaly začátkem června. „Lidé, kteří mají menstruaci. Přísahala bych, že se jim nějak říká. Někdo mi s tím pomožte. Žany? Žumy? Žedy?“ okomentovala J. K. Rowlingová na svém Twitteru názorový článek na webu Devex.com.

Spisovatelce, která se často zastává různých sexuálních menšin, překvapivě vadila genderově neutrální věta, jež je navíc v samotném článku dále vysvětlena: „Přes 1,8 miliardy žen, transsexuálních mužů a nonbinárních jedinců po celém světě zažívá menstruace. Pandemie na tom nic nezměnila.“

Fanoušci spisovatelce dali na sociálních sítích rychle najevo svůj názor. „J. K. Rowlingová se stále ztotožňuje s ideologií, jež záměrně zkresluje fakta o genderové identitě a transsexuálních jedincích. V roce 2020 pro to neexistuje žádná výmluva,“ napsala na svůj Twitter americká nezisková organizace GLAAD zabývající se reprezentací sexuálních menšin.

Proti spisovatelce se postavili i herci z filmové série Harry Potter. „Pokud pohlaví neexistuje, tak neexistuje ani nic jako přitažlivost mezi pohlavími. Pokud pohlaví neexistuje, tak je každodenní realita žen vymazána. Znám a vážím si transsexuálů, ale vymazat myšlenku rozdílných pohlaví nás zbavuje možností smysluplně hovořit o jejich životech. Mluvit pravdu neznamená nenávidět,“ odpověděla Rowlingová.

Loni v prosinci se Rowlingová na stejné platformě zastala britské vědkyně Mayi Forstaterové. Ta tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví a stálo ji to kariéru. V roce 2018 Rowlingová zase kladně reagovala na twitterový příspěvek o tom, že transsexuální ženy jsou zkrátka jen „muži v šatech“.