Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Správci pozůstalosti zakázali vydávání knih Dr. Seusse. Jejich prodej okamžitě raketově vystřelil

Dr. Seuss s knihou Kocour v klobouku. foto: WIKIMEDIA COMMONS

LOS ANGELES - Když správci pozůstalosti amerického spisovatele Dr. Seusse oznámili, že kvůli rasistickým narážkám zakážou nakladatelům vydávat šest jeho knih, prodeje těchto titulů okamžitě stouply. S příslibem cenných sběratelských kousků je majitelé na internetových obchodech prodávají za přehnané ceny.
  15:15

Populární internetové tržiště Amazon doslova ožilo dětskými knihami Dr. Seusse. Z deseti v současnosti nejprodávanějších knižních titulů je hned devět od něj. 

Nejprodávanějších je hlavně šest končících titulů - And to Think That I Saw It on Mulberry Street (Když si pomyslím, že jsem to viděl na ulici Mulberry), If I Ran the Zoo (Kdybych řediteloval ZOO), McElligot’s Pool (Bazén pana McElligota), On Beyond Zebra! (Za zebrou!), Scrambled Eggs Super! (Super míchaná vajíčka!) a The Cat’s Quizzer (Kočičí kvíz).

Dr. Seuss s knihou Kocour v klobouku.
Namaskovaný Jim Carrey ve filmu Grinch.

Kromě jednotlivých knihkupectví s účty na Amazonu prodávají použité knihy i soukromé osoby. Cena za jednu takovou může být až ve stovkách dolarů. Částky žene nahoru fakt, že už teď jde v podstatě o sběratelský artikl. 

„Nemůžu ani popsat, jak moc mě štve, že už se ty knihy nebudou prodávat,“ napsal na Amazon jeden z kupujících. „Není na tom nic rasistického. Závadná je tady akorát skupina aktivistů, která hledá něco, na čem by se vyřádila,“ myslí si jiný. 

Číňan s hůlkami

Jde o šest konkrétních knih oblíbeného dětského autora. Každá z nich měla do určité míry přiživovat rasové stereotypy u dětí. Proto se správci pozůstalosti Dr. Seusse rozhodli zamezit jejich dalšímu vydávání. Samotné rozhodnutí padlo 2. března, paradoxně přímo na autorovy narozeniny. 

Podle společnosti Dr. Seuss Enterprises, která pozůstalost spravuje, k radikálnímu kroku došlo po důkladném konzultování s učiteli, specialisty a odborníky na dětskou literaturu. 

Všechny knihy obsahují nějaký rasový stereotyp. V pohádce And to Think That I Saw It on Mulberry Street vystupuje Číňan s dvěma hůlkami a miskou na jídlo. V povídce If I Ran the Zoo se objevují dva primitivní Afričané s listy okolo pasu. Podle Dr. Seuss Enterprises jsou tato vyobrazení závadná a ubližují.

Díla Dr. Seusse jsou pod palbou kritiky již delší dobu. Respektovaná vědecká studie dokázala, že děti mohou rasovou předpojatost získat již zhruba ve třech letech. V sedmi letech se pak jejich názory ohledně jiných ras upevňují. Studie z roku 2019 zase přišla s tím, že jen 2 % Seussových postav není bílé barvy pleti.

Americký spisovatel a ilustrátor Theodor Seuss Geisel (1904 - 1991) vešel do čtenářského podvědomí pod svou uměleckou přezdívkou Dr. Seuss. Má na kontě 46 knih pro děti. Mezi jeho nejznámější postavy patří Kocour v klobouku, Lorax nebo Grinch. Mnoho z jeho děl bylo zfilmováno.

Na celém světě se prodalo přes 600 milionů jeho knih. Společnost Dr. Seuss Enterprises oznámila, že jen v roce 2020 utržila na jeho dílech obdivuhodných 33 milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!