Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sranda skončila. Jim Carrey se po sebevraždě expřítelkyně vrátil jako zarostlý detektiv

Kultura

  18:00
VARŠAVA - Polsko-americký snímek Dark Crimes (Temné zločiny) postaví dnes již nejspíše bývalého komika Jima Carreyho do role postaršího a psychicky zjizveného detektiva, který vyšetřuje vraždu podle románu.

Tadek (Jim Carrey) pátrá po vrahovi vlivného obchodníka. Snímek Dark Crimes (2016). Režie: Alexandros Avranas. foto: Dune Entertainment

Tadek (Jim Carrey) je detektiv s vnitřními démony. Při vyšetřování vraždy vlivného obchodníka zjistí, že se vrahův modus operandi téměř nachlup podobá tomu, co ve svém novém románu popsal spisovatel Krystov Kozlov (Marton Csokas). Může to být jen náhoda? Tadek se pouští po stopě, která ho dovede až ke Kozlově přítelkyni, tanečnici Kasie (Charlotte Gainsboroughová). Jak ale někomu chcete dokázat něco, co může být jen pouhou náhodou?

Příběh je založený na článku True Crime: A Postmodern Murder Mystery (Opravdový zločin: Postmoderní vražedná záhada) novináře Davida Granna, který vyšel v roce 2008 v magazínu The New Yorker. Článek popisoval příběh skutečného polského vraha Krystiana Baly. Ten tři roky po vraždě, kterou spáchal, vše popsal v románu. Předlohu do scénáře adaptoval Jeremy Brock (Poslední skotský král, Paní Brownová) a do režisérského křesla usedl Alexandros Avranas (Miss Violence, Love Me Not)

Tadek (Jim Carrey) si musí pořádně došlápnout na spisovatele Kozlova (Marton...
Dark Crimes rozhodne není veselý film plný barev. Snímek Dark Crimes (2016)....

Zajímavostí je, že snímek je hotový už od konce roku 2016, kdy se představil divákům na filmovém festivalu ve Varšavě. To se ještě jmenoval True Crimes, ale název byl posléze změněn. Premiéru v běžné kinodistribuci bude mít film 18. května letošního roku. Dark Crimes je také první snímek, který Carrey natočil po sebevraždě své expřítelkyně Catriony Whiteové. Ta se předávkovala léky v roce 2015.

Carreymu byla sebevražda dávána za vinu. Údajně měl Catrionu fyzicky a psychicky týrat. Také měl nelegálně sehnat léky, které pak Catriona při sebevraždě použila. Ačkoliv byl Carrey nakonec zproštěn všech obvinění, tak na něj celá situace těžce dolehla. Na nějaký čas se stáhnul z veřejného života, začal malovat a dokonce o tom natočil krátký dokument.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!