Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Srebrenický masakr v Benátkách. Snímek Quo Vadis, Aida? je děsivou a uvěřitelnou výpovědí o zlu

Kultura

  18:00
BENÁtKY - Benátský filmový festival, konaný navzdory současné nepřehledné a pro kulturu křehké době, má za sebou polovinu. Přestože je zatím předčasné mluvit o favoritech soutěže, jedním z nejvýraznějších titulů je bezesporu strhující snímek Quo Vadis, Aida?, ve kterém se režisérka Jasmila Zbanićová vrací k válečnému masakru ve Srebrenici, od nějž letos uplynulo právě čtvrt století.

Film Quo Vadis, Aida? (2020) foto: VENEZIA

Sarajevská rodačka a sama pamětnice tehdejších válečných událostí, letos pětačtyřicetiletá Zbanićová, se konfliktem v bývalé Jugoslávii zabývala už ve svém celovečerním debutu Grbavica; autentický příběh mladé vdovy a její dcery v poválečném Sarajevu tehdy získal Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně. Hrdinkou jejího nejnovějšího filmu je překladatelka Aida, která v létě roku 1995 působí jako tlumočnice pro OSN a stane se přímou svědkyní vyjednávání o bytí či nebytí obyvatel Srebrenice, a to včetně její vlastní rodiny – manžela a dvou synů.

Film Quo Vadis, Aida? (2020)
Film Quo Vadis, Aida? (2020)

Děs, od kterého nelze odvrátit oči

Zachovat si odstup, být věrný faktům a zároveň vyprávět intenzivně a srdcem je těžký úkol, který však Zbanićová zvládla obdivuhodně. Film Quo Vadis, Aida? líčí podrobně události, které vyústily v masakr osmi a půl tisíc bosenských chlapců a mužů vojskem generála Mladiće, čemuž přítomní vojáci OSN nedokázali zabránit. Dusivě těžké téma podává režisérka jasně a civilně. Od prvních záběrů padá na diváka tíseň, stupňovaná dalším fatálním vývojem událostí, jejichž hrůzu neumenšuje ani o stupeň to, že jde o historicky známá fakta.

Režisérka skvěle zvolila hlavní postavu překladatelky, která musí zvládat svou pracovní roli a zároveň paralelně prožívat svůj příběh bezmocné manželky a matky dvou synů, kterým hrozí nejdříve tušené, postupně však více a více zřejmé nebezpečí. Když po zdánlivě úspěšném vyjednávání mezi zástupci OSN a Mladićovým týmem vtrhnou do chráněného tábora vojáci pod záminkou kontroly, zda se mezi civilisty neskrývají ozbrojenci, nepochybuje už Aida, že jejím nejbližším jde o život, a snaží se za každou cenu získat od svých nizozemských zaměstnavatelů povolení k jejich bezpečnému vyvezení z tábora.

Představitelka hlavní role Jasna Đuričićová předvádí obdivuhodný, uvěřitelný a nezáviděníhodný výkon v roli ženy, která použije všechny možné prostředky k tomu, aby zachránila svou rodinu. Bojuje jako lvice, ale neostýchá se prosit ani žebrat, vše v zoufalé snaze zabránit nejhoršímu. Střídmě, ale intenzivně natočený film se vyhýbá přímým scénám násilí a zabíjení. Hrůza a zlo je tu tušené a stoupající a o to nesnesitelnější, že jeho průběh je nezvratný…

Filmový testament srebrenického masakru je jedním z osmnácti letošních soutěžních filmů festivalu, který potrvá do 12. září. O tom, který snímek získá Zlatého lva, rozhodně mezinárodní porota pod vedením australské herečky Cate Blanchettové.

Autor: