Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Stále živý Shakespeare. Čtyři sta let od úmrtí největšího Brita oslaví celý svět včetně Česka

Kultura

  6:00
Stratford nad Avonou/Praha - Jeden z nejslavnějších světových básníků a dramatiků William Shakespeare je autorem 38 divadelních her, 154 sonetů a několik dalších děl, které mu zajistily nesmrtelnost. Podle kritiků poutá Shakespeare i 400 let po svém skonu, 23. dubna 1616, především neutuchající snahou objevovat člověka ve věčném sváru společenských a osobních rozporů. Posluchači rozhlasové stanice BBC jej v roce 1999 označili za Brita tisíciletí.

Benedict Cumberbatch jako Hamlet v londýnském Barbican Theatre. foto: Barbican Theatre

Strhující literát proslul neustálým hledáním nových cest i odvážným experimentováním s formou a obsahem.

Vedle slavných sonetů je nejvíce ceněno Shakespearovo dramatické dílo, které se obvykle dělí do tří kategorií: tragédie (Hamlet, Romeo a Julie, Othello, Macbeth, Král Lear), historické hry (například Antonius a Kleopatra) a komedie (Zkrocení zlé ženy či Sen noci svatojánské). Shakespearovy hry jsou dnes na evropských divadelních scénách nepřetržitě přítomny, diváci jich několik znají i z filmových adaptací.

William Shakespeare

Narodil se jako třetí z osmi dětí v rodině rukavičkáře ve Stratfordu nad Avonou, pokřtili jej v místním kostele 26. dubna 1564. Do Londýna utekl ke komediantům od své o osm let starší ženy Anny, se kterou se oženil v osmnácti letech v roce 1582 a s níž zplodil tři děti. V Londýně toho času vládla královna Alžběta, vzdělaná žena podporující básníky i hudebníky. V roce 1592 byl již Shakespeare uznávaným hercem, dramatikem i básníkem. Po čas morové rány psal v roce 1593 své nezapomenutelné sonety. A potom se stal členem nové společnosti Služebníci lorda komořího, v níž hrál a pro kterou psal hry. O čtyři roky později spolufinancuje divadlo Globe. Tato budova na jižním břehu Temže je otevřena roku 1599 Shakespearovým dramatem Jindřich V. a komedií Jak se vám líbí. Hamleta napsal v roce 1601.

V roce 1603 přešel se svou společností pod patronát nového krále Jakuba I. Stuarta, napsal například Othella či Macbetha. V roce 1608 se stal podílníkem druhé scény, vybranějšího divadla U dominikánů (Blackfriars). V 50 letech opustil Shakespeare Londýn a vrátil se do rodného Stratfordu, kde 23. dubna 1616 zemřel. Bylo mu 52 let.

Jeden z nejznámějších údajných portrétů Williama Shakespeara vznikl mezi lety 1600 and 1610.

Shakespeare v Česku: vede Hamlet

V českých zemích zapůsobilo Shakespearovo dílo až v době národního obrození. V roce 1863 se konaly v Praze Shakespearovské slavnosti s živými obrazy, které ze scén jeho dramat aranžoval malíř Karel Purkyně. Z překladatelů lze připomenout Josefa Václava Sládka, Erika Adolfa Saudek, Zdeňka Urbánka, Martina Hilského, Jiřího Joska či Josefa Topola. Shakespearovy dramatické texty jsou dodnes stálou součást repertoáru českých profesionálních divadel. Podle Institutu umění - Divadelního ústavu v Praze (IDU) nastudovala komedii Sen noci svatojánské od roku 1990 padesátkrát, s více než čtyřmi desítkami uvedení následují Romeo a Julie a Hamlet.

Od sezony 2005/2006 vede Hamlet, který měl během deseti let na různých scénách 382 repríz. Následuje Sen noci svatojánské (363 repríz), Zkrocení zlé ženy (352 repríz) a Romeo a Julie (345 repríz).

Na tvorbu alžbětinského dramatika, od jehož smrti uplyne 23. dubna 400 let, se zaměřují Letní shakespearovské slavnosti, nejstarší a největší divadelní přehlídka pod širým nebem v Evropě zaměřená na uvádění jeho děl. Trvá od konce června do začátku září a odehrává se v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu (a od roku 2007 i na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí), na hradech v Brně, Ostravě a Bratislavě.

Jan Sklenář a Tereza Voříšková v inscenaci Romeo a Julie (Letní shakespearovské slavnosti).

„Letošní novinkou bude komedie Večer tříkrálový aneb Cokoliv chcete v režii Jany Kališové. V repertoáru se dále objeví oblíbené inscenace Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské či Veselé paničky windsorské,“ řekl ČTK mluvčí festivalu Pavel Turner.

Oslavy v divadlech, televizi i rozhlase

Pražské Divadlo Rokoko letos připomene výročí Shakespearovským soirée, které nabídne možnost nahlédnout do procesu zkoušení shakespearovské hry. Výročí je věnována i výstava ve foyeru Divadla ABC. Shakespearovské soirée se v Rokoku odehraje v den výročí od 21 hodin. Divákům připomene stěžejní scény z Krále Leara a Snu čarovné noci. Výstava prostřednictvím archivních fotografií připomíná všech 24 shakespearovských inscenací uvedených na scénách MDP. Jejich podoby byly nejrůznější: výrazně klasické, silně aktualizované, ale i experimenty, které se originály inspirovaly.

Brněnská Husa na provázku uctí v sobotu 23. dubna dramatika projektem Kde Shakespeare můj? Už skoro jde... Na programu ovšem nejsou Shakespearovy hry, ale scénická čtení dvou textů Milana Uhdeho a přezpívání písní Miloše Štedroně z inscenace Leoš aneb Tvá nejvěrnější. Skladatel za hudbu dostal Radokovu cenu. Zpívat chtějí divadelníci v katedrále na Petrově, a pokud to nebude možné, tak na střeše divadla, uvedla za soubor Alžběta Nagyová.

29. dubna uvede Divadlo loutek Ostrava premiéru poslední velké Shakespearovy hry, dramatické romance Bouře. Akce opustí oficiální prostory, s projektem se tak budou Ostravané setkávat na dalších netradičních místech. Podrobnosti ale zatím organizátoři nechtějí prozrazovat. „Shakespeare zanechal po sobě dodnes živé a inspirativní dílo, a proto není vyloučeno, že se s jeho odkazem setkáte třeba v tramvaji, na lavičce v parku či v ulicích města. Nechte se překvapit,“ láká koordinátorka projektu Zuzana Vinklárková.

Tematický program k uctění Williama Shakespeara právě nabízí program ČT art České televize - uvede Romea a Julii ve třech žánrech, Othella ve dvou operních verzích a Františka Němce jako Hamleta. Televize připomene i Krejčovo nastudování příběhu veronských milenců v Národním divadle s Janem Třískou a Marií Tomášovou a uvede dokument Romeo a Julie 63 přibližující přípravy a zkoušky. Ve čtvrtek 28. dubna uvede i filmové zpracování - snímek Franka Zeffirelliho z roku 1968, oceněný dvěma Oscary. Chybět nebudou ani Shakespearovy sonety; zasvěceným průvodcem bude divákům překladatel Martin Hilský.

Leonard Whiting a Olivia Husseyová ve slavném filmovém zpracování Romea a Julie od režiséra Franca Zeffirelliho

Český rozhlas připravil adaptaci Snu noci svatojánské. „Je to po více než šedesáti letech poprvé, co se rozhlas k této látce vrací. Mezi účinkujícími se objeví část souboru Dejvického divadla, ikony rozhlasového herectví Josef Somr, Viktor Preiss a Jaroslav Kepka, i další přední herci své generace jako Karel Dobrý, Helena Dvořáková a Jan Vondráček,“ řekla ČTK manažerka Lenka Pitronová. Rozhlasovou premiéru bude mít 23. dubna na stanici Vltava, následně bude záznam týden k poslechu na www.vltava.rozhlas.cz. Na stejný den stanice připravuje živé vysílání z pražského Café NONA, kam pozve shakespearovské tvůrce, znalce her a performery.

Dílo alžbětinského dramatika mnohokrát přiblížily i oblíbené přenosy do kin. Podle mluvčí Lucie Rozmánkové začaly už loni v říjnu, kdy byl uveden Hamlet s Benedictem Cumberbatchem v titulní roli a Verdiho opera Otello. Koncem ledna série pokračovala baletem Zkrocení zlé ženy na hudbu Dmitrije Šostakoviče v choreografii ředitele souboru z Monte Carla Jeana Chrisopha Maillota v podání Velkého baletu z Moskvy. V přímém přenosu se objevila v 16 kinech včetně slovenských.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...