Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Stárnoucí velikán éry hippies Bob Dylan se vrátil do Prahy

Kultura

  20:58
PRAHA - Americký folkrockový písničkář Bob Dylan vystoupil dnes v pražské O2 areně. Koncert v téměř zaplněné hale zahájil písničkou Rainy Day Women z alba Blonde on Blonde z roku 1966. Jedna z nejvlivnějších postav světové hudby 60. let se do Prahy vrátila po pěti letech, před dvěma lety Dylan vystoupil v ostravské ČEZ Areně.

Bob Dylan foto: VictoriaReprofoto

Devětašedesátiletý zpěvák hraje bez předkapely. Podle pořadatelů bývá jeho repertoár neznámý, Dylan se vždy až na poslední chvíli rozhoduje, co vlastně bude hrát. Často to prý netuší ani jeho doprovodní hudebníci. Při svých dvou posledních vystoupeních v České republice se zpěvák v retro oblečení a černém klobouku ani jednou nechopil kytary, ale soustředil se na hru na klávesy.

Dylan přijel do České republiky z Bratislavy, kde odehrál koncert ve středu. Pokračovat bude do Rakouska, kde vystoupí už v sobotu.

Autor více než 500 písní

Dylanova kapela odehraje zhruba 100 koncertů ročně a každý večer program mírně obmění. Páteř koncertního programu jeho "nekonečného turné" již dlouhá léta tvoří především písničky z 60. let a zpěvákova následného "elektrického" období.

Od svého posledního představení v České republice stihl Dylan vydat tři alba, třídiskové Tell Tale Signs (2008), baladickou desku Together Through Life (2009) a loňské album vánočních písní Christmas In The Heart.

Za 50 let tvůrčího života napsal Dylan přes 500 písní a prodal více než 74 milionů kopií svých alb. Hrál také v několika filmech, například ve slavném westernu Pat Garrett a Billy the Kid, je držitelem několika cen Grammy, Zlatého glóbu a Oscara.

Nominace na Nobelovu cenu

V roce 1982 byl uveden do Síně slávy skladatelů, o šest let později do rokenrolové síně slávy. Několikrát byl také nominován na Nobelovu cenu za literaturu, což rozpoutává v literárních kruzích diskuse. Před časem získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu.

Čtěte také

Jeho písně přepracovalo přes 2000 kapel a hudebníků, mezi nimiž nechybí Rolling Stones, Rod Steward, Neil Young, Jimi Hendrix a řada dalších. Dylan je autorem řady známých skladeb, jako jsou Blowin' in the Wind, Knockin' On Heaven's Door nebo Like a Rolling Stone.

Autoři: ,