Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Štěstí může posbírat nejvíc lvů

Kultura

  11:31
PRAHA - Devět Českých lvů má šanci získat snímek Bohdana Slámy Štěstí. O titul nejlepší český film roku 2005 usiluje spolu s Příběhy obyčejného šílenství a Slunečním státem.

Herečka Aňa Geislerová foto: Marta MyškováČTK

Včera večer byly v pražském kině Lucerna zveřejněny nominace na výroční filmové ceny Český lev. Večer, který je mnohem efektnější než vyhlašování oscarových kandidátů, moderoval Tomáš Matonoha a v přímém přenosu ho mohli sledovat diváci na ČT 2.

Šestá nominace pro Vilhelmovou
Podle očekávání nejčastěji zazněl titul snímku Bohdana Slámy Štěstí, který už posbíral řadu cen na světových festivalech, tu nejcennější má ze San Sebastianu. Štěstí má šanci zabodovat ve všech hlavních oborech, svého kandidáta má například v každé herecké kategorii. O Českého lva se uchází vedle Pavla Lišky, Anny Geislerové a Bolka Polívky i Táňa Vilhelmová, rekordmanka Českých lvů. Je to už její šestá herecká nominace, předešlých pět se jí zatím nikdy nepodařilo proměnit.

Jen o jednu nominaci méně než Štěstí, tedy osm, získaly Příběhy obyčejného šílenství, které Petr Zelenka natočil podle své úspěšné divadelní hry. Jak Štěstí, tak Příběhy obyčejného šílenství vznikly v produkční společnosti Negativ.

Trojici kandidátů na film roku uzavírá česko-slovenský snímek Sluneční stát, pod nímž je podepsaný Martin Šulík. Do lvího klání vstupuje se čtyřmi nominacemi.

                                        Český lev - nominace 2006
FILM
Příběhy obyčejného šílenství ( Producenti Pavel Strnad, Milan Kuchynka - Negativ )
Sluneční stát (Producent Čestmír Kopecký - První veřejnoprávní)
Štěstí ( Producent Pavel Strnad - Negativ)
REŽIE
Bohdan Sláma - Štěstí
Martin Šulík - Sluneční stát
Petr Zelenka - Příběhy obyčejného šílenství
SCÉNÁŘ
Bohdan Sláma - Štěstí
Jiří Stránský - Kousek nebe
Petr Zelenka - Příběhy obyčejného šílenství
KAMERA
Martin Duba - Kousek nebe
Diviš Marek - Štěstí
Martin Šácha - Sametoví vrazi
STŘIH
Jiří Brožek - Sluneční stát
Tonička Janková - Mír jejich duši
Aleksi Raij - Restart
ZVUK
Jan Čeněk - Štěstí
Michal Holubec - Příběhy obyčejného šílenství
Michal Houdek - Kousek nebe
HUDBA
Vladimír Godár - Sluneční stát
Karel Holas - Příběhy obyčejného šílenství
Martin Smolka - Kousek nebe
VÝTVARNÝ POČIN
Marek Jícha, Tomáš Vorel a Petr Král - Skřítek
Eva Švankmajerová a Veronika Hrubá - Šílení
Jiří Maxa, Jan Němec, Jaromír Pesr - Toyen
HLAVNÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Vilma Cibulková – Krev zmizelého
Eva Holubová – Skřítek
Tatiana Vilhelmová – Štěstí
VEDLEJŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Nina Divíšková – Příběhy obyčejného šílenství
Anna Geislerová – Štěstí
Simona Stašová – Román pro ženy
HLAVNÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Pavel Liška – Štěstí
Ivan Trojan – Příběhy obyčejného šílenství
Jan Tříska – Šílení
VEDLEJŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Petr Forman – Kousek nebe
Miroslav Krobot – Příběhy obyčejného šílenství
Bolek Polívka – Štěstí
VÍTĚZOVÉ VYHLÁŠENÍ NA NOMINAČNÍM VEČERU
CENA MAGNESIE - NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ FILM
Zlomené květiny (režie: Jim Jarmusch, USA, distribuce: Hollywood Classic Entertainment)
NEJLEPŠÍ FILMOVÝ PLAKÁT
Eva Švankmajerová - Šílení
CENA FILMOVÝCH KRITIKŮ
Štěstí
CENA ČTENÁŘŮ ČASOPISU PREMIERE
Štěstí
CENA SAZKY
2.místo: Vladimír Poštulka – Blues pro Stalina
3.místo: Markéta Bláhová, Zdeněk Tyc – Eldorádo

Pět šancí uspět má film Kousek nebe. Milostný příběh situovaný do drsného vězeňského prostředí padesátých let natočil podle scénáře Jiřího Stránského režisér Petr Nikolaev. Akademie letos vybírala z rekordního počtu snímků, v kinech jich v průběhu loňského roku mělo premiéru dvaadvacet.

Na nominace ale dosáhlo jen dvanáct z nich. Bez šance na ocenění zůstal například film Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště Vladimíra Morávka, jehož Nuda v Brně předloni na udílení Českých lvů triumfovala a postarala se o jedno z největších překvapení v historii cen.

Na koho se nedostalo
Nominace nezbyly ani na komedii Petra Vachlera Doblba! nebo pohádku Anděl páně. Akademii nezaujala výtvarná stránka filmu Žralok v hlavě ani výkon Oldřicha Kaisera v hlavní roli.

Mimo hru zůstaly i dva pozoruhodné koprodukční snímky: černá komedie Sklapni a zastřel mě Angličana Steena Agra a drama Velká voda Iva Trajkova.

Už na nominačním večeru byla vyhlášena některá ocenění. Cenu filmové kritiky získalo Štěstí, které si tak utvrdilo pozici favorita. Za nejlepší zahraniční film, jenž se v našich kinech loni objevil, označili akademici Zlomené květiny Jima Jarmusche. Nejlepší filmový plakát zase navrhla Eva Švankmajerová pro snímek Šílení. Vyhlášena byla i Cena čtenářů časopisu Premiere, tu získalo opět Štěstí.

Diváci se dozvěděli také, kdo se umístil na druhém a třetím místě v soutěži o Cenu Sazky, která je vypisována pro nejlepší dosud nerealizovaný filmový scénář. Bronzovou příčku a příspěvek 200 tisíc korun získali Markéta Bláhová a Zdeněk Tyc se scénářem filmu Eldorádo. Stříbro a 300 tisíc si odnesl Vladimír Poštulka za scénář Blues pro Stalina.

Vítěz Ceny Sazky bude oznámen na ceremoniálu Českých lvů spolu s držiteli křišťálových sošek 25. února. Slavnostní večer v pražské Lucerně bude letos poprvé moderovat Jiří Macháček a v přímém přenosu ho uvidíme na ČT 1. Účast přislíbil a jednu z cen by měl předat francouzský herec s českými kořeny Herbert Lom.

Autoři: